Legendarni Lawrence Ferlinghetti donosi dnevnike o Beat generaciji

Screenshot: YouTube

AMERIČKI pjesnik Lawrence Ferlinghetti, jedna od posljednjih živućih poveznica s Beat generacijom, uskoro će objaviti svoje dnevnike u kojima će iznijeti neke nikad viđene portrete članova toga "kontrakulturnog" pokreta, piše britanski Guardian.

Ferlinghetti je 1956. završio na sudu pod optužbama za opscenost nakon što je pod egidom svoje izdavačke kuće City Lights Booksellers & Publishers objavio pjesničku zbirku jednog od najpoznatijih bitnika Allena Ginsberga "Urlik i druge pjesme". Danas je on posljednja živuća veza s generacijom antikonformističkog umjetničkog pokreta nastalog u 40-tim godinama prošloga stoljeća u New Yorku, čiji su najpoznatiji članovi bili još Jack Kerouac, William S. Burroughs, Lucien Carr, John Clellon Holmes i Neal Cassidy.

Pokrivajući razdoblje od 1950. do 2013. Ferlinghettijevi dnevnici, putopisi i bilješke govore o njegovim putovanjima na Kubu za vrijeme Castrove revolucije, te u Afriku, Haiti i Meksiko, Francovu Španjolsku, sovjetsku Rusiju te Nikaragvu u doba Sandinista, a obuhvaćaju i vrijeme provedeno u Italiji i Francuskoj.

Prema pisanju lista New York Times, dnevnici će biti objavljeni u rujnu iduće godine pod naslovom "Writing Across the Landscape: Travel Journals (1950-2013)" i "u priličnoj će mjeri rasvijetliti Ferlinghettijeve političke strasti i odnos s piscima Beat generacije", ali i njegove susrete s ostalim vodećim piscima poput Ezre Pounda i Pabla Nerude. Ferlinghetti je dnevnike prodao nakladniku Liveright Publishing.

"Oni pokazuju Ferlinghettijevu političku stranu, glas pjesničkog neslaganja", kazao je urednik Robert Weil za New York Times. Napomenuo je kako, "iako sadrže nikad viđene portrete članova Beat generacije, oni ipak nisu samo to". Dogovoren je i reprint dvaju Ferlinghettijevih putopisa - "The Mexican Night" iz 1970. i "Seven Days in Nicaragua Libre" iz 1984.

Slikar, prevoditelj, dramaturg i romanopisac, Lawrence Ferlinghetti (1919.) dobitnik je brojnih nagrada i jedan od suosnivača knjižare City Lights Bookstore u San Franciscu 1953. te dvije godine kasnije nakladničke kuće City Lights, smatrane "srcem" Beat generacije. Sam Ferlinghetti napisao je više od 30 zbirki pjesama, najpoznatija od kojih je "A Coney Island of the Mind" (1958.), prevedena na devet jezika i prodana u više od milijun primjeraka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara