Ljudska cijena naših omiljenih igračaka: Ono što mnogi ne žele, a trebali bi znati o svom smartphoneu

Foto: Facebook

FOTOGRAF Marcus Bleasdale nedavno je za National Geographic objavio niz fotografija na kojima je zabilježeno nasilje koje se na istoku Demokratske Republike Kongo odvija od 1999.

Tijekom tog vremena, deseci tisuća "djece vojnika" postali su dijelom konflikta koji uzeo preko pet milijuna žrtava. U središtu ovog nasilja su dobro poznati "konfliktni minerali" među kojima su i zlato i dijamanti. No, posljednjih godina među mineralima koji izazivaju ratove nalaze se i tantal, volfram i kositar koji se koriste u proizvodnji pametnih telefona, prijenosnih računala, tableta, kamera i ostalih elektroničkih uređaja.

"U današnje vrijeme gotovo svi koriste elektroničke uređaje, a svi ti uređaji u jednom su trenutku sadržavali minerale iz Konga. To bi nas kao potrošače trebalo šokirati", rekao je Bleasdale za Mashable i dodao kako ga je najviše pogodilo kada je vidio naoružanog 11-godišnjaka koji je istog godišta kao i njegova nećakinja.Dodaje i da je seksualno nasilje također jedno od oružja vojske u Kongu. Naime, preko 40 tisuća žena silovano je u Kongu tijekom 2006.

Međutim, Bleasdale dodaje da rješenje nije bojkotirati kupovinu elektroničkih uređaja već zahtijevanje da isti ne sadrže konfliktne ili "krvave minerale".

Nakon reforme iz 2010., američke tvrtke primorane su navesti odakle nabavljaju minerale i radi li se o rudnicima kojima upravljaju oružane snage u Kongu.

Prema posljednjem izvještaju, tek 10% rudnika u Kongu spada u kategoriju prihvatljivih rudnika, a Bleasdale dodaje: "Pred nama je još dug put, ali vidim priliku da se nešto promjeni. Prije tri godine nije bilo tako, ali industrija počinje uviđati kako se nešto mora promijeniti". 

Fotografije u National Geographicu prati i priča, a sve će biti objavljeno u listopadskom broju.

Podsjetimo, želite li doznati više o ovoj temi, možete pročitati i priče Zorana Marinovića koje smo objavili na Indexu: "Prokleto bogata zemlja!", "'Dijamanti iz pakla' u Zagrebu koštaju 233 puta više", "Hrvatski vojnik u džungli!" i "Čekajući čudo".

Isto tako, možete pogledati i Viceov dokumentarac o ovoj temi:

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara