Ministar Matić reagirao na napade na Šerbedžiju: Što s nama koji se ne uklapamo u sliku "istinskog hrvatskog građanina"?

Foto: Hina/Getty Images

STOŽER za obranu hrvatskog Vukovara nedavno je reagirao na navode da bi poznati glumac Rade Šerbedžija trebao posjetiti Vukovar s Angelinom Jolie.

U njemu je stajalo: "Rade Šerbedžija se skrio u skute Angeline Joli i vjeruje da nitko ne vidi njegovo licemjerje. Hoće na vukovarsku Ovčaru skriven ispod suknje. Unatoč svojoj šutnji o zločinima srpsko četničke agresije na Hrvatsku on želi sprati ljagu krijući se iza lika svjetske humanitarke. Rade imaj na umu - Stožer je spreman".

Isto tako, srpski su mediji nedavno pisali o "progonu Šerbedžije iz Hrvatske", potaknuti tekstom Mladena Pavkovića, predsjednika Udruge hrvatskih branitelja, a sve se na kraju pretvorilo u još jedno medijsko prepucavanje.

Na sve ove napise otvorenim je pismom reagirao i ministar branitelja Predrag Matić, a njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

"Zaista je nevjerojatna, pa čak i zastrašujuća, lakoća s kojom se ljude u Republici Hrvatskoj, pritom bez ikakve provjere, istraživanja i argumentacije, optužuje i linčuje.

Osim što je zastrašujuća, ta lakoća linčovanja pokazuje i da je jedan manji dio hrvatskih medija, novinara i građana ostao zaglavljen u ratnohuškačkom diskursu iz ranih 90-ih godina. Međutim, od straha koji ta lakoća optuživanja proizvodi još je veća žalost koja nastaje kada čovjek vidi s koliko se spremnosti ta minorna skupina odriče pozitivnih, plemenitih i konstruktivnih namjera i projekata ukoliko se na bilo koji način ne uklapaju u njezinu usku i ksenofobnu viziju "pravovjernog hrvatstva i ljubljenja Hrvatske". Ova a priori antagonistička spremnost, pak, pokazuje ne samo to da je ova skupina zaglavljena u prošlosti, nego i to da je sadašnjost i budućnost zapravo i ne zanimaju.

A upravo se sve ovo dogodilo velikom hrvatskom (da, gospodo, hrvatskom) glumcu Radi Šerbedžiji i mojoj namjeri da gospodin Šerbedžija bude posrednik u uspostavljanju komunikacije s Angelinom Jolie i organizaciji njezinog eventualnog dolaska u Vukovar.

Ovim se pismom, stoga, prije svega želim ispričati Radi Šerbedžiji što sam ga doveo u situaciju da se, ni kriv ni dužan, brani od difamacija nekog trećerazrednog novinara minornih novina i portala te tobože publicista, koji, k tomu, s Vukovarom ima veze koliko i ja s, recimo, Ludbregom. Ispričavam se svom prijatelju Radi i što se, opet ni kriv ni dužan, našao u situaciji da se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.

Naime, prilikom nedavnog sudjelovanja na međunarodnoj konferenciji posvećenoj prevenciji seksualnog nasilja koja se održala u Sarajevu imao sam priliku vrlo kratko i neformalno razgovarati s gospođom Angelinom Jolie, što sam iskoristio da je pozovem u Vukovar, a zbog kratkoće susreta, kao posrednika u nekim budućim dogovorima sam predložio zajedničkog prijatelja Radu Šerbedžiju.

Dakle, niti se gospodin Šerbedžija nudio, niti se nametao, niti je išta – nadam se ne još zadugo – dogovoreno. Međutim, niti taj takozvani novinar, a nažalost niti ta vukovarska grupa čuvara stalne ratne opasnosti nisu se udostojili ni provjeriti o čemu se točno radi, nego su odmah, ne gubeći ni trenutka, zauzeli borbeni stav i otkopali zasad samo verbalne sjekire.

I to je ono što zastrašuje i žalosti. Da se u Republici Hrvatskoj 21. stoljeća, 18 godina od prestanka ratnih sukoba, nekoga može napasti samo zato što je druge nacionalnosti, ma koliko on mogao doprinijeti i ma koliko doprinosio svjetskoj promociji Republike Hrvatske. Budimo iskreni, gospodo, spremni ste se odreći i Vukovara i mogućnosti da se pažnja svjetske javnosti usmjeri na vukovarsku ratnu priču i probleme s kojima Vukovar živi danas samo kako bi vaša uskogrudna i retrogradna slika "prave Hrvatske" ostala neukaljana, a vi u njoj kao jedini "autentični hrvatski građani", odnosno kao pripadnici prije par dana promovirane nove nacionalne skupine "Hrvatina".

Ostaje se na kraju upitati što da činimo svi mi koji se ne uklapamo u tu sliku "istinskog hrvatskog građanina", dakle svi oni koji nemaju čisti hrvatski gen od stoljeća sedmog, svi koji nisu katolici, svi koji nisu branitelji, molitelji, svi oni koji ne misle da je homoseksualnost bolest i svi oni koji žele imati prijatelje i među Srbima, Romima, Bošnjacima ili Židovima?

Što da činimo svi mi koji ne mislimo da je Hrvatska bolja i više hrvatska ako iz nje isključimo sve koji ne zadovoljavaju te "kanonske vrijednosti hrvatstva"? Tri su mogućnosti. Odustati od svake vjere i optimizma i kao neželjeni gost se iseliti. Pristati na uvjete koja postavlja ta manja, ali zato vrlo militantna skupina i u svom osobnom krugu prijatelja i poznanika pokušati graditi drugačiji svijet.

Ili, možemo ostati i javnom i kritičkom riječju uvijek i beziznimno reagirati na takav govor mržnje, nuditi pozitivne projekte, otvarati Hrvatsku svijetu i na taj način širiti prostor tolerancije i slobode.

Jer, povijest ipak na kraju treba pamtiti Vukovar, vukovarsku priču, pa ako hoćete i Angelinu Jolie i Radu Šerbedžiju, a ne nekakve grupe i grupice ili skribomana koji svoju nerealiziranu ambiciju velikog novinara i pisca ostvaruju obmanama i huškanjima."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara