Misteriozni muškarac u trapericama i jakni kupio sliku vrijednu 66 milijuna dolara

Misteriozni muškarac u trapericama i jakni kupio sliku vrijednu 66 milijuna dolara

Foto: Hina

VAN GOGHOVO platno "Aleja Alyscamps" prodano je u New Yorku za 66 milijuna dolara, što je najveća svota novca izdvojena za djelo velikog majstora na aukciji nakon 1998., objavio je Sotheby's.

Vrijednost joj je procijenjena na 40 milijuna dolara, a nakon žestoke "borbe" koja se vodila između pet potencijalnih kupaca, pripala je jednom azijskom kolekcionaru koji je privukao pažnju okupljenih.

Sjedio je u donjem dijelu sale, nosio je traperice i jaknu s kapuljačom, a već se time izdvojio u masi kupaca koji su mahom nosili odijela. Jedan trgovac umjetninama koji je sjedio pored njega, potvrdio je da ga je čuo kako priča kineski, ali dodao je i da misteriozni kupac nije Kinez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji rekord za neko Van Goghovo platno još uvijek drži "Portret dr. Gacheta" (1890.) koji je 1990. na dražbi u njujorškom Christie'su prodan za 82,5 milijuna dolara.

Druga zvijezda dražbe bila je slika iz serije "Nimfe" francuskog impresionista Claudea Moneta čiji ju je ponuditelj dobio za 54 milijuna dolara. U Sotheby'su su joj prethodno vrijednost procijenili na 30 do 45 milijuna dolara.

Njujorška uprava aukcijske kuće Sotheby's na dražbi impresionista i modernih slikara ponudila je 69 umjetnička djela, čija je vrijednost procijenjena na 270 milijuna dolara. Među njima se našlo i šest ulja na platnu Claudea Moneta.

Svjetski rekord, kad je posrijedi svota novca izdvojena za umjetničko djelo, drži triptih Francisa Bacona "Tri studije Luciena Freuda" prodan 2013. u New Yorku za vrtoglavih 142,2 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara