Mladi Hrvati koji su hobi uspjeli pretvoriti u posao

Ilustracija: Shutterstock

VEĆ mjesecima, ako ne i godinama slušamo kako je sve veći broj mladih u Hrvatskoj bez posla. Umjesto čekanja na burzi ili volontiranja za 1600 kuna, neki su se odlučili uzdati "u se i u svoje kljuse". Ne samo to, nego su uspjeli svoje hobije pretvoriti u posao. Donosimo vam priču o nekima od njih...

U tinejdžerskim godinama Mislav Streicher provodio je vrijeme vozeći svoj BMX po zagrebačkim ulicama, išao je na natjecanja i sinula mu je ideja - zašto ne bi napravio svoj bicikl. S dvadesetak godina pokrenuo je svoj posao

"Htio sam prvo napraviti bicikli samo za sebe, za natjecanja na koja sam išao da imam bicikl po svojim željama, a na kraju se pokazalo da je to dobra poslovna ideja, da ima potražnje za takvim biciklima pa da bi od toga mogao napraviti nekakav posao. To je bilo prije 8 godina i od onda proizvodim bicikle", rekao je Streicher.Tako je krenula linija pod nazivom ZION Bikes, on je dizajnirao, a sve se sastavljalo u Aziji. U proteklih osam godina Mislav je zahvaljujući svom poslu proputovao čitav svijet i sastavio svoj tim za natjecanja s biciklistima iz svih kutaka planete. A onda mu je zajedno s djevojkom sinula i druga ideja- Mondo bicikli.

"Ti gradski bicikli su nešto što je nama strašno drago,što bi mi voljeli voziti, a opet ih nije bilo u Hrvatsku za kupiti. Dakle, nema u ponudi takvih retro-klasičnih gradskih bicikala pa smo se onda bacili na novi posao, novi projekt, krenuli sve ispočetka kako bi napravili bicikle koji bi nama bio cool za voziti se po gradu. Po uzoru na neke starinske, ali opet s novim materijalima i novim tehnologijama", pojasnio je Streicher.

Od ideje za novi bicikl, do relizacije te otvaranja dućana Mislavu i djevojci Anji trebalo je samo godinu dana. Slično je bilo i s transmeet.tv. Tri mladića pokrenula su internet portal koji je pratio glazbu i ostala kulturna događanja, ali koji se zasnivao na videu. Povezali su se s brojnim hrvatskim bendovima i počeli s online DVD-ovima, objašnjava jedan od osnivača Krešo Končić."Bendovima su koji nama dosta značajni smo radili online DVD, a sam koncept je bio isti kao da se gleda DVD u svojem playeru samo što ne treba imati medij nego je taj DVD prisutan u cijelom svijetu", pojasnio je Končić.

Transmeet.tv se u zadnje četiri godine stalno razvijao, sada na njemu radi 6 ljudi, a na početku iduće sezone kreće njegova nova verzija.

"Znači, nekakav portal koji neće imati samo video nego će imati i malo više teksta i fotografija i baviti će se širim temama. Nećemo se, znači, samo baviti glazbom i urbanom kulturom nego i tehnologijom, medijima i takvim stvarima", izjavio je Končić.

Ova dva primjera, pokazuju da je mit kako posao koji voliš, zapravo nije posao, istinit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara