Motociklom od Zagreba do Južne Afrike: U dvije minute pogledajte put koji je trajao 250 dana

Screenshot: YouTube

DAVOR ROSTUHAR i Maja Tanasovski proputovali su motociklom od Zagreba do Cape Towna u Južnoj Africi u 250 dana.

Na putu od 20 700 km prošli su Egipat, Sudan, Etiopiju, Keniju, Ugandu, Ruandu, Burundi, Tanzaniju, Malavi, Mozambik i Republiku Južnu Afriku. Putem su istraživali slabo poznate piramide Sudana, posjetili fascinantna plemena doline rijeke Omo u Etiopiji, popeli Kilimandžaro, veslali po Nilu, uživali u tropskim plažama Zanzibara, boravili s posljednjim bušmanskim plemenom Hadzabe u pećinama Tanzanije, i još mnogo, mnogo toga. Provodili su i humanitarni projekt Afrika Aktiva kroz koji su istraživali kako putovati održivo i odgovorno i pokušali pomoći raznim afričkim pojedincima i udrugama koji rade lijepe i pozitivne stvari po Africi.

No između svih akcija puno vremena proveli su na cesti. Ovaj video nastoji epsko putovanje preko cijelog afričkog kontinenta prikazati u dvije dinamične minute.

Nakon uspješnog okončanja putovanja i povratka u Hrvatsku Davor Rostuhar fotografije i foto priče s putovanja redovno objavljuje na svojoj Facebook stranici.

U četvrtak 19.12.2013 u 21h u Kinu Europa u Zagrebu, Davor i Maja će održati veliko multimedijalno predavanje o prvom poluvremenu tog velikog putovanja, o kojem više informacija pročitajte u nastavku

MULTIMEDIJALNO PREDAVANJE "MOTOCIKLOM DO ZANZIBARA"

19.12.2013 u 21h, Kino Europa, Zagreb

TKO I ŠTO?

Maja Tanasovski i Davor Rostuhar u posljednjih nekoliko godina posvetili su se proučavanju Afričkog kontinenta. Davor Rostuhar (31) je slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu, Meridijanima i drugim medijima, te je dosad objavio četiri uspješne knjige. Jedan je od najčitanijih hrvatskih putopisaca, a glavni urednik National Geographica za njega kaže da je „najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima“. Maja Tanasovski (27) je magistrirala studij političkih znanosti s radom na temu afričke geopolitike, te se problemom Afrike planira baviti i na doktorskom studiju. Također studira i sinologiju (kineski jezik i kulturu) te je posebno zanima sve veći utjecaj Kine u Africi.

Maja i Davor su 2010 godine izveli svoje prvo veće putovanje u Afriku i to motociklom od Zagreba kroz Zapadnu Afriku sve do države Togo koje je trajalo 6 mjeseci. Po povratku u Zagreb, napravili su multimedijalno predavanje "Motociklom po Zapadnoj Africi" koje je obišlo cijelu Hrvatsku. Održali su predavanje u 25 gradova, a ukupno ga je vidjelo preko 4000 ljudi 2012. godine krenuli su na novo veliko osmomjesečno putovanje istim motociklom od Zagreba do Južnoafričke republike. Putem su istraživali i dokumentirali malo poznate kulture, običaje, arheološke lokalitete, itd, te izvještavali o tome za hrvatske medije kroz fotografije, tekstove i video. No, ovaj puta su svom putovanju dodali i humanitarnu dimenziju. Osmislili su projekt Afrika Aktiva, kojem je svrha u svakoj zemlji proučiti jedan afrički problem, izabrati jednu organizaciju koja se na uspješan i zanimljiv način bavi rješavanjem tog problema, ispričati njihovu priču te podržati ih donacijama koje su prikupili u Hrvatskoj.

Također, u sklopu Afrike Aktive, Maja i Davor su sami organizirali nekoliko ad-hoc humanitarnih akcija koje su se bavile temama negativnih kulturnih običaja (žrtvovanje djece u Etiopiji), siromaštva, AIDS-a u Malawiju, malarije u Mozambiku, rehabilitacije djece-vojnika u Ugandi, itd…

O PRVOM POLUVREMENU PUTOVANJA

Maja Tanasovski i Davor Rostuhar prešli su 10 000 kilometara od Zagreba do Zanzibara u četiri mjeseca od studenog 2012 do ožujka 2013. Putem su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja. Evo nekoliko trenutaka s putovanja:

- U Egiptu su proputovali malo poznatim „Putem oaza“ kroz Bijelu pustinju – jedan od najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare

- U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drugačijeg stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje.

- U Khartoumu, glavnom gradu Sudana - jedne od najrepresivnijih i najneslobodnijih država svijeta, gdje je humanitarni rad ili zabranjen ili strogo kontroliran od države, potajice su se pridružili udruzi koja pomaže djeci s ulice koja su ostala siročad nakon što su im roditelji poginuli u ratu koji bijesni na granici s Južnim Sudanom i na zapadu zemlje – u Darfuru.

- Na sjeveru Etiopije, posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Te su crkve Lalibele posjetili za vrijeme najvećeg godišnjeg festivala – Timkata.

- U Etiopiji su izveli ekspediciju do nevjerojatnih plemena doline rijeke Omo koja žive tradicionalnim polu-nomadskim, pastoralnim životom u divljini, a poznati su po ukrašavanju velikim tanjurima u donjim usnicama. Proučili su neobične običaje inicijacije, preskakanje preko bikova, dobrovoljno bičevanje žena, i žrtvovanje „proklete“ djece "mingija". Surađivali su s udrugom Omo child koja spašava "mingije" od smrti i radi na zaustavljanju tog brutalnog običaja, te su ih podržali donacijom AfrikeAktive.

- Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale – jednu od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.

- U Tanzaniji su popeli Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike

- A nakon svega, pošteno su se odmorili na tropskim plažama Zanzibara.

- i još mnogo, mnogo toga…

Ovo je multimedijalno predavanje prije Zagreba proputovalo 41 grad Hrvatske i susjedstva, a vidjelo ga je dosad više od 5000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara