Mračna strana Majčinog dana

Mračna strana Majčinog dana

Screenshot: Time

MAJČIN dan nije oduvijek bio vezan za cvijeće, darove, čestitke i provođenje vremena s majkama. Upravo suprotno, povijest ovog praznika prepuna je konflikata i kontroverzi.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća, Majčin dan, u svojim različitim oblicima, obilježavan je zbog niza razloga. Od smanjenja smrtnosti kod dojenčadi pa sve do promicanja mira i u čast majke Anne Jarvis koju danas prepoznaju kao jednu od dvije osnivačice ovog praznika.

Time je zato objavio video koji govori o povijest ovog praznika.

Za Annu Jarvis koju je smrt njezine majke teško pogodila, Majčin dan bio je poseban dan kad ljudi ne slave sve majke već samo svoje majke. Dan koji provodite s majkom kako biste joj dali do znanja koliko vam znači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, dan se pretvorio u veliki promašaj. Barem što se Anne Jarvis tiče.

Naime, dan se ubrzo pretvorio u komercijalni rudnik zlata s fokusom na kupnji darova, cvijeća i čestitki. Jarvisova je pokušala održati kontrolu nad ovim danom, organizirala je bojkote, prijetila tužbama pa čak i napala Prvu damu Eleanor Roosevelt koja je praznik koristila prilikom skupljanja donacija.

Svoju je borbu nastavila do kasnih 40-ih, a 1948. preminula je u jednoj psihijatrijskoj ustanovi u Philadelphiji.

"Ova žena umrla je u siromaštvu, na rubu demencije, a mogla je dobro zaraditi komercijalizacijom praznika. No, to nije željela. Borila se protiv komercijalizacije što ju je na kraju koštalo novca i zdravlja", govori povjesničarka Katherine Antolini.

Praznik u današnje vrijeme, naravno, nastavlja biti pogonsko gorivo konzumerizma i sve ono protiv čega se Anna Jarvis cijelog svog života borila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara