Mulder, ruski domoljub: Duchovny proruskom reklamom navukao bijes sa svih strana

Mulder, ruski domoljub: Duchovny proruskom reklamom navukao bijes sa svih strana
Screenshot: YouTube
 
AMERIČKI glumac David Duchovny potaknuo je polemiku u Rusiji nakon što se pojavio u domoljubno obojenoj reklami u trenutku kada ukrajinska kriza i dalje jasno ocrtava napetosti između Rusa i Zapada.

"Ima jedna druga zemlja iz koje potječe moje prezime i ponekad se pitam: Da je sve bilo drukčije i da sam Rus?", pita se David Duchovny u reklami objavljenoj na YouTubeu koja hvali kvalitetu ruskog piva.

Glumac, zvijezda uspješnih televizijskih serija "Dosje X" i "Kalifornikacija", nabraja zatim razne životne sudbine koje su ga mogle zadesiti da je Rus: astronaut, direktor baleta, pjevač sa zaliscima iz vremena SSSR-a, hokejaš i slično.

"Shvatio sam da, kao Rus, imam puno toga na što mogu biti ponosan", zaključuje s čašom piva u ruci.

Reklamu je pohvalio ruski potpredsjednik vlade Dmitrij Rogozin: "Ako zanemarite da je riječ o reklami, vidi se da je sve napravljeno s ljubavlju", napisao je na Twitteru.

No televizijska mreža sklona Kremlju, Rosija 24, zamjerila je glumcu što je na Twitteru napisao da nije Rus, nego Ukrajinac, malo prije objavljivanja videosnimke, iako je prethodno tvrdio da mu otac ima poljske i ruske korijene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To mu nije smetalo da nastupi u reklami s velikim proračunom koja govori o ponosu naše domovine Rusije", primijetio je zajedljivo jedan voditelj na toj televiziji.

"Je li Duchovny poludio? Možda će sad i on dobiti (rusku) putovnicu, nakon Gerarda Depardieua", francuskog glumca koji je početkom 2013. postao ruski građanin, komentirao je jedan korisnik Twittera.

I američki mediji, poput internetske stranice Globalpost.com, zamjerili su glumcu "nedostatak osjećaja za izbor trenutka" objavljivanja te "nacionalističke reklame" budući da je 17. srpnja malezijski putnički zrakoplov s 298 putnika i članova posade oboren raketom na istoku Ukrajine, pri čemu su sve osobe u zrakoplovu poginule.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara