Najskuplja međunarodna izložba u Hrvatskoj: Devet milijuna kuna za predstavljanje Picassovih djela

Najskuplja međunarodna izložba u Hrvatskoj: Devet milijuna kuna za predstavljanje Picassovih djela

Foto: Goran Mehkek/Cropix

U GALERIJI Klovićevi dvori od 23. ožujka do 7. srpnja 2013. godine održat će se izložba "Remek djela iz Muzeja Picasso, Pariz" koja donosi 56 slika i skulptura najslavnijeg majstora 20. stoljeća po izboru ravnateljice Nacionalnog muzeja Pabla Picassa u Parizu, Anne Baldassari.

Projekt stoji oko devet milijuna kuna od čega će 250 tisuća eura dati Grad Zagreb i Ministarstvo kulture, dok će preostali iznos osigurati sponzori, naglasila je ravnateljica Klovićevih dvora Marina Viculin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Još uvijek je projekt u pregovorima, mi do samog kraja pokušavamo smanjiti troškove", naglasila je Viculin. Ipak, riječ je o najskupljoj izložbi u Klovićevim dvorima, a tome u prilog govori da je osiguranje Picassovih djela procijenjeno na 670 milijuna eura. Zbog toga se očekuje i velik broj posjetitelja iz Hrvatske i susjednih zemalja.

"Naše velike međunarodne izložbe kao što je bio Ekspresionizam, Haaška škola, Dora Maar, Picasso, Chagall, su se kretale između 80 i 100 tisuća posjetitelja, to je minimum na koji računamo". Još uvijek se razgovara o cijeni ulaznice, ali se razmišlja da se napravi veliki raspon cijena, od ulaznica za djecu do pojedinačnih, otkrila je ravnateljica Viculin.

"Naravno da takve izložbe u svijetu koštaju minimalno 10 eura", pojasnila je. Onima koji smatraju da u ovo krizno i recesijsko vrijeme Gradu Zagrebu ne trebaju ovako skupe izložbe, gradonačelnik Bandić je poručio: "Pa moramo biti sretni kao mala djeca da su oni izabrali Zagreb da to promoviramo. To je Space Shuttle, to su Air Jordan, Messi, Ronaldo, Maradona svi na kupu zajedno. Sretni budimo da u tome možemo sudjelovati. Ja sam sretan kao malo dijete", otkrio je Bandić.

Ova izložba ima i simboličko značenje jer Hrvatska 1. srpnja ulazi u EU u koju nas kulturno uvodi jedan od najvećih umjetnika 20. stoljeća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara