"Najsplitskiji sport" dobio veliko priznanje: Picigin postaje nematerijalno kulturno dobro

Foto: Denis Boban/Ekološko društvo Picigin Bačvice

MINISTARSTVO Kulture Republike Hrvatske, na temelju Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, donijelo je rješenje kojim se utvrđuje da Picigin – društvena igra loptom – ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra, piše Dulist.

Picigin tako dobiva sustav mjera zaštite, s kojima će se ovo dobro hrvatske kulture štititi od opasnosti nestajanja i uništenja kroz senzibiliziranje javnosti i promicanjem ove društvene igre putem turnira, elektroničkih medija, videozapisa i slično.

Picigin, koji je nastao u Splitu i jedna od najpopularnijih ljetnih igara, dosad se nalazio na listi preventivno zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara, a rješenje je ovog tjedna poslano zainteresiranim udrugama, Gradu Splitu, svim hrvatskim županijama na Jadranu, te njihovim konzervatorskim odjelima.


Za one koji možda nisu upoznati s ovim sportom, riječ je o popularnoj igri u plićaku u kojoj igrači međusobno dodaju loptu pazeći pritom da im ista ne padne u more.

Počeci u Splitu

Valja spomenuti i kako je igra nastala u Splitu nakon Prvog svjetskog rata, a mnogi ga nazivaju i "najsplitskijim" sportom.

Kultno igralište za picigin su Bačvice, splitska pješčana plaža. Odatle se, vjerojatno zbog svoje atraktivnosti, proširio po čitavoj hrvatskoj obali te se razvio u specifične lokalne stilove i varijacije.

Entuzijasti u Splitu igraju picigin tijekom cijele godine, a tradicija je igranje novogodišnjeg picigina prvog dana nove godine. Od 2005. se održava i tzv. "prvenstvo svita u piciginu". Do 2008., na prvenstvu su ocjenjivani zadani oblici skokova piciginaša, ali od 2008. se ocjenjuje ukupan umjetnički dojam ekipe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara