Ne više tako daleka budućnost: Ova tehnologija iz "Star Treka" zaista postoji

Screenshot: YouTube

FILMOVIMA znanstvene fantastike spremni smo se u potpunosti pokoriti, njihovu istinu prihvatiti kao sveopću, a motive i ideje sagledavati bez razmišljanja da neke od takvih stvari postoje već danas.

Ako se nešto pojavljuje u sci-fi filmovima vjerojatno ćemo nekritički vjerovati kako tako nešto u našoj sadašnjosti ne postoji i tek treba biti otkriveno i primijenjeno, no Mashable je sastavio listu od deset tehnologija koje se pojavljuju u "Star Treku", a više nisu predmeti, pojave i otkrića iz budućnosti.

Provjerite koji su to elementi zbog kojih nam se ta franšiza može učiniti ne baš toliko futuristička koliko bismo pomislili na prvi pogled.

1. Vučne zrake

Vučnim zrakama svemirski se brod U.S.S. Enterprise u "Star Treku" služi kako bi vukao druge letjelice. "Znanstvenici su stvorili slične vučne zrake kako bi pomicale atome", rekao je znanstvenik i Trekkie Joe Latrell. "Ne mogu zasad vući velike terete, no princip je isti".

2. Komunikatori

Način na koji danas komuniciramo zapravo je isti onome koji su junaci te serije koristili na ekranu. "Prvi mobitel na rasklapanje često se uspoređuje komunikatoru iz "Star Treka". Postoji verzija komunikatora koja se danas koristi u bolnicama, a veoma nalikuje onoj iz "Star Treka: The Next Generation", tvrdi Latrell.3. PADDovi

Tableti kojima su se služili Picard i Riker ne razlikuju se mnogo od današnjih iPadova i njemu sličnih tableta. "Razne aplikacije i mogućnosti tableta dokaz su da je tehnologija današnjice zapravo naprednija od one u znanstveno-fantastičnom "Star Treku".

4. "Komunikatori u uhu"

Veliki srebrni uređaji na ušima likova popularne serije u svakodnevnom su životu sukladni malim Bluetooth slušalicama koje su danas dostupne svima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Glasovno upravljanje

Uz Appleov Siri i glasovno upravljanje mobitelima i mnogim drugim uređajima, ta se tehnologija iz "Star Treka" više ne čini tako nedostižno naprednom.

6. Prozirni aluminij

Još jedna inovacija vezana uz "Star Trek IV". Znanstvenici su nedavno otkrili keramiku baziranu na aluminiju koja je prozirna te tako još jednom približili "Star Trek" našem dobu.

7. Trikoderi

Imao ga je svaki liječnik u seriji, a Latrell tvrdi kako smo blizu i tog ostvarenja. "Nekoliko kompanija razvija tehnologiju medicinskih trikodera. Jedna je zaklada čak organizirala natjecanje u kojem će nagraditi onoga tko prvi predstavi funkcionalni trikoder".8. Hiposprej

Hiposprej više nije stvar budućnosti i već se neko vrijeme koristi pri cijepljenju. Pomoću njega lijek se ubrizgava kroz kožu te ne prouzročuje neugodnu bol kao cijepljenje iglom.

9. Replikatori

"3D printanje je tek u začetku, ali brzo napreduje", kaže Latrell. "Svašta se može izraditi od plastike, metala ili keramike, a uskoro će vjerojatno svi materijali biti zastupljeni. Neki čak eksperimentiraju s 3D printerima za hranu i dijelove tijela".

10. Holodeck

Tko bi rekao da će susretu Date i Moriartyja u viktorijansko doba najviše nalikovati 2Pac-ov posthumni koncert? Kako je krenulo, tehnologija holograma mogla bi uskoro postati dostupna u komercijalnoj upotrebi pa je stoga i fantastični holodeck više stvar sadašnjosti nego daleke budućnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara