Nevjerojatno postignuće: Suvremenom tehnologijom otkriven izgubljeni Bijeli grad zlata

Nevjerojatno postignuće: Suvremenom tehnologijom otkriven izgubljeni Bijeli grad zlata

Foto: University od Houston, NCALM

TIM znanstvenika pomoću suvremene je metode laserskog mapiranja nedavno napravio detaljnu kartu regije Mosquitia u Hondurasu za koju se vjeruje da otkriva legendarni izgubljeni grad Ciudad Blanca poznat i kao Bijeli grad zlata, piše Daily Mail.

Kako bi stvorili trodimenzionalnu digitalnu mapu topologije ispod džungle, znanstvenici sa sveučilišta u Houstonu i Nacionalnog centra za lasersko mapiranje, nadlijetali su pokrajinu Mosquita u malom avionu i ispaljivali milijarde laserskih zraka na zemlju. Obradom podataka analitičari su otkrili promjene na tlu za koje je odgovoran čovjek, a za koje vjeruju da su ostaci zaboravljenog grada.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijeli je grad, prema legendi, pun zlata, što privlači mnoge istraživače i lovce na blago otkad ga je 1526. godine u jednom od svojih pisama kralju Charlesu prvi put spomenuo Hernando Cortes. Inspiriran ovom legendom, snimatelj Steven Elkins zatražio je potporu privatnih investitora koji bi bili spremni platiti korištenje tehnologije laserskog mapiranja za izradu mape šumovitih predjela Mosquitia. Ipak, službene potvrde o postojanju grada još nema.

No, ako do nje ipak dođe, ovo otkriće moći će se usporediti s otkrićem zaboravljenih mjesta kao što je Machu Picchu, kojeg je zapadnom svijetu 1911. predstavio američki povjesničar Hiram Bingham. Također, to bi ponovo pobudilo i nadu eventualnom pronalasku legendarnog "izgubljenog grada zlata" El Dorada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara