Nije da vam je trebao poticaj, ali ovo je pet razloga zbog kojih biste trebali jesti više tamne čokolade

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI istražuju "tajne kakaovca" već dugi niz godina, ali još uvijek nismo 100% sigurni na koje je sve načine tamna čokolada korisna za naše zdravlje.

Dobra je vijest da sve više studija pokazuje da tamnu čokoladu ne bismo trebali tretirati kao lošu naviku.

Business Insider sastavio je listu od pet razloga zbog kojih bismo češće trebali uživati u ovoj, mnogima omiljenoj slastici.

1. Prava čokolada nije "junk food"

Postoji "čokolada" i postoji čokolada. U prvom slučaju govorimo o slatkišu prepunom šećera, a u drugom o jednom od ponajboljih prirodnih antioksidansa.

Pravu čokoladu u najvećem dijelu čini kakao koji sadrži flavonol, a flavonol je antioksidans. Istina, čokolada sadrži i šećer, ali ako u ovom desertu uživate s mjerom, nema razloga za brigu.

Bitno je kupovati čokoladu koja sadrži visok postotak kakaa, ali ne zaboravite da će čokolada u tom slučaju biti gorča. Neki stručnjaci tvrde da bismo trebali kupovati čokolade koje imaju najmanje 70% kakaa.

2. Čokolada hrani "dobre bakterije" u vašem tijelu

Znanstvenici su nedavno otkrili na koje sve načine čokolada pogoduje našem zdravlju. "Tajno oružje" su dobre bakterije u našim tijelima. Te se bakterije hrane čokoladom i fermentiraju je u protuupalne spojeve koji smanjuju opasnost o kardiovaskularnih bolesti.

3. Čokolada je povezana s niskim krvnim tlakom

Jedno je istraživanje pokazalo kako Kuna Indijanci koji žive na malom otoku u Centralnoj Americi, zahvaljujući svakodnevnom uživanju kakaovca uspjeli su održati nisi krvni tlak. Njihova je tajna tri do četiri šalice kakaa dnevno.

Konzumiranje flavonola snižava krvni tlak, a danas postoji više od 20 studija koje potvrđuju ovu teoriju

4. Čokolada i nedostatak željeza

Nedostatak željeza jedan je od vodećih problema kada govorimo o modernim prehrambenim navikama. I dok nitko ne sugerira da bismo šećerima bogatu hranu trebali koristiti kako primarni izvor potrebnih nutrijenata, tamna čokolada bogat je izvor željeza.

Usporedbe radi, 100 grama kuhanog špinata ima oko 3,5 mg željeza, a 100 grama tamne čokolade čak više od 10 miligrama.

5. Čokolada smanjuje razdražljivost

Istraživanje provedeno krajem prošle godine pokazalo je da čokolada smanjuje razdražljivost i poboljšava naše raspoloženje.

Isto tako, jedna je ranija studija, provedena na 72 sudionika, pokazala je da dnevna konzumacija polifenola (pločica od 40 grama sadrži između 400 i 800 miligrama polifenola) pozitivno utječe na raspoloženje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara