Novi obrat: Zaboravite na prehranu s puno proteina ili ćete biti još deblji, tvrde znanstvenici

Novi obrat: Zaboravite na prehranu s puno proteina ili ćete biti još deblji, tvrde znanstvenici

Foto: Shutterstock

DIJETE u kojima se konzumira puno proteina, kao što je Atkinsova dijeta, zapravo povećavaju rizik nakupljanja kilograma pa čak i umiranja od srčanih bolesti, ističe se u novom istraživanju.

U studiji provedenoj na 7000 muškaraca i žena otkriveno je da oni čija prehrana sadržava veliku količinu proteina imaju veći rizik od debljanja dugoročno, u usporedbi s onima s drukčijim prehrambenim navikama. Iako su dijete s visokim udjelom proteina u prehrani postale iznimno popularne, postoje dokazi o njihovoj neučinkovitosti i strahovi da povećavaju rizik od bolesti srca, prenosi Telegraph.

Cilj nove studije bio je procijeniti poveznice između konzumacije velike količine proteina, tjelesne težine i smrti, među ljudima s rizičnim faktorima za bolesti srca kao što su pretilost, dijabetes tipa 2 i visoki krvni tlak. Španjolski istraživači analizirali su podatke iz ispitivanja 7447 muškaraca u dobi od 55 do 88 godina i žena u dobi od 60 do 80 godina između 2003. i 2009. godine. Nitko od njih nije imao problema sa srcem na početku istraživanja, ali svi su bili rizični zbog kilaže ili zdravstvenog stanja.

U studiji je otkriveno da je viši ukupni unos proteina povezan s 90 posto većim rizikom od nakupljanja više od 10 posto vlastite tjelesne težine kad se proteini zamijene ugljikohidratima. Postojao je nešto veći rizik od debljanja i među onima koji su zamijenili proteine masnoćama, otkriveno je u ovoj studiji, koja je predstavljena na Europskom kongresu o pretilosti, održanom u Pragu.

Viši ukupan unos proteina povezan je i s 59 posto većim rizikom od smrti kad se proteini zamijene ugljikohidratima i 66 posto većim rizikom od smrti kad se proteini zamijene masnoćama.

Voditelj studije, dr. Jordi Salas-Salvado, kazao je: "Viši unos dijetnog proteina povezuje se s dugoročnim povećanjem rizika od debljanja i na kraju i smrti kod mediteranske populacije koja je kardiovaskularno visokorizična. U ovom trenutku ne postoje dokazi koji bi potvrdili da je prehrana bogata proteinima dobra strategija za dugoročno skidanje kilograma".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara