Nutella slavi rođendan: Samo čokoholičari znaju što je prava ovisnost, a ove brojke to dokazuju

Nutella slavi rođendan: Samo čokoholičari znaju što je prava ovisnost, a ove brojke to dokazuju

Foto: Shutterstock

PROŠLO je 50 godina otkad se prvi put pojavila na tržištu, a danas je najpoznatiji i najobljubljeniji čokoladni namaz na svijetu.

1964. godine Nutella je pronašla put do svojeg prvog kupca i otad je, čini se, njezina popularnost nezaustavljivo rasla. Prošle su godine ovisnici diljem svijeta pojeli nevjerojatnih 365.000 tona Nutelle u 160 zemalja, njezina Facebook stranica okuplja 26 milijuna fanova, a od prije nekoliko godina obilježava se i Dan Nutelle.

Ovog mjeseca omiljeni čokoladni namaz obilježava svoj 50. rođendan, a njezin je tvorac, Pietro Ferrero preminuo je tri godine nakon što je osmislio ovu slasticu, pokušavajući naći način da nadomjesti nestašicu kakaa nakon Drugog svjetskog rata. Njegov prvi proizvod bio je tvrdi blok koji se morao rezati nožem, a maziva tekstura osmišljena je tek 1951. godine i tad se zvala SuperCrema. Ona je u "Nutella" preimenovana 1964. godine zahvaljujući Pietrovom sinu Michelu koji je popravio recept i osmislio prepoznatljivu staklenku u kojoj se prodaje i danas.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo ime smišljeno je kako bi se privukli konzumenti s anglosaksonskog govornog područja (nuts), dok je "ella" dodano za talijanski prizvuk imenu. Do 1966. prodavala se u Francuskoj i Njemačkoj, a 1977. proizvodnja je počela u Australiji. Danas otprilike četvrtina svih lješnjaka svijeta završi u Nutelli.

Jedna staklenka u svijetu se proda svakih 2,5 sekunde, a tvrtka proizvodi godišnje toliko namaza da bi se mogao obložiti čitav svijet 1,4 puta. Naslagane staklenke izgradile bi 22.000 Big Benova.

I sve to usprkos tomu što nije nimalo dobra za naše zdravlje, što je prepuna šećera, što jedna žličica sadrži 100 kalorija, što šteti našim zubima i struku: očito su gušti ljubiteljima slatkog u ovom slučaju ipak preveliki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara