One preziru feminizam i bore se za prava muškaraca: Za nekoliko desetljeća muškarci će biti robovi

Screenshot: YouTube

U JEKU feminističke borbe za prava žena razvio se i "Pokret za prava muškaraca".

To je naziv za skupinu individualaca i organizacija koji zastupaju ideju podizanja svijesti o diskriminaciji s kojom su suočeni muškarci u našem društvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kada razmislite o životu kakav imaju mnogi muškarci - to govori nešto o njihovom zanemarivanju, o obavezama za koje ih vežemo bez pružanja bilo kakve mogućnosti izbora ili slobode. Imamo riječ za to i ta riječ je 'ropstvo'. Za nekoliko desetljeća muškarci će biti robovi", kaže Karen Straughan, jedna od predvodnica pokreta.

Još jedna zagovornica pokreta je Janet Bloomfield. Janet je studirala filmsku teoriju i pretpostavljala da će se poput većine žena nakon fakulteta posvetiti karijeri, ali njezin život okrenuo se u drugom smjeru. Upoznala je svog budućeg muža, zaljubila se, dobila dijete i odlučila biti domaćica jer nije željela odlaziti na posao i plaćati dadilju koja će odgajati njezino dijete. Nije se sramila svoje odluke, ali neki ljudi vidjeli su problem u njezinom odabiru. Njezini prijatelji rekli su joj da je glupa i luda jer ovisi o prihodima muškarca i insinuirali su da će ju muža zamijeniti s mlađom ženom, a ona će ostati slomljena i napuštena.

Janet kaže da je postala žrtva "roditeljskog otuđenja" i zbog toga je počela istraživati teorije o društvenoj hijerarhiji i rodnim predrasudama. Naišla je na mnoge priče o muškarcima koji su se suočili s diskriminacijom tijekom bitki za skrbništvo i shvatila da mnogi na koncept obitelji gledaju kao na sredstvo kojima muškarci potlačuju žene.

Na kraju se i ona pridružila borbi za prava muškaraca, a više o ovom pokretu i njegovim sudionicima možete saznati u kratkom dokumentarcu koji je napravio VICE.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara