Ostvarenje sna Stevea Jobsa: Pogledajte kako će izgledati megalomanski Appleov kompleks

Ostvarenje sna Stevea Jobsa: Pogledajte kako će izgledati megalomanski Appleov kompleks

Foto: Apple

NEŠTO više od dvije godine prošlo je otkad je Steve Jobs predstavio planove za futuristički kompleks "Apple Campus 2", a kompanija je nedavno objavila i fotografije koje pokazuju kako će izgledati novo sjedište o kojem se u posljednje vrijeme sve češće piše.

"Apple Campus 2" ili kako ga neki u šali nazivaju, "Appleov svemirski brod" zbog oblika letećeg tanjura, protezat će se na području od sedamdesetak hektara.

Za početak graditelji će u Silicijskoj dolini stvoriti šumu koja će okruživati futurističku građevinu za čiji su se dizajn pobrinuli britanski dizajner Jony Ive i arhitekt Sir Norman Foster (stadion Wembley, londonska gradska vijećnica, itd.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi planovi nastali su 2011. kada je Jobs kompleks nazvao "najboljim poslovnim prostorom na svijetu" i zaključio da bi izgradnja trebala koštati oko dvije milijarde dolara. Međutim, početkom ove godine budžet je narastao na pet milijardi dolara, a radovi će započeti godinu dana kasnije od planiranog termina.

U "svemirskom brodu" radit će 13 tisuća zaposlenika Applea, a u staklenom će se zdanju nalaziti ne samo uredi već i predavaonice (u kojima će Tim Cook održavati predstavljanja proizvoda prije njihovog izlaska na tržište), kafeterija od osam tisuća četvornih metara, teretane i čak 28 tisuća četvornih metara namijenjenih "prostoru za istraživanje".

Čak 80 posto kompleksa nalazit će se pod zemljom, a zaposlenici i posjetitelji vozila će parkirati u podzemnoj garaži.

Valja spomenuti kako se u obzir uzela i zaštita okoliša pa se cijela zgrada grije prirodnim plinovima i solarnim pločama, a umjesto klima koristit će se prirodna ventilacija.

"Nadam se da možete vidjeti trud i pažnju koju smo uložili u ovaj projekt koji je bio obavijen velom tajne kao i ostali Appleovi proizvodi", rekao je financijski direktor Applea Peter Oppenheimer na predsatavljanju planova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara