Otvorenje Avantgarde kluba: Protupožarni alarm uz zvukove bubnjeva

Foto: PR

SINOĆ je na inače mirnom zagrebačkom Ribnjaku odjekivalo u čast otvorenja prvog avangardnog art kluba u Hrvatskoj.

Zvukovi bubnjarske svite predvođeni jednim od najpoznatijih avangardnih umjetnika u Hrvatskoj, Vladimirom Dodigom Trokutom uzdrmali su drveće ovog inače mirnog i idiličnog zagrebačkog parka. Žestokom ritmu bubnjeva u trenutku se pridružio prodoran zvuk protupožarnog alarma.

Bubnjari su neometano nastavili svoj ritam dok je Trokut dirigirao koliko i kakvim intervalima će alarm odjekivati. Svi uzvanici su u trenutku bili u stanju uzbune i pripravnosti.

Skup intelektualaca koji su se okupili na ovom događanju sa smiješkom
je odahnuo kada su shvatili da se radi o performansu ovog osebujnog multimedijalnog umjetnika.

Avantgarde klub otvoren je na inicijativu čak devet umjetničkih sekcija koje djeluju unutar Hrvatske autorske agencije. Ovaj urbani gradski podrum i inače je tijekom proteklih godina bio neformalno mjesto njihovih sastajanja, tzv."produženi dnevni boravak/atelje"u kojem su se iznosile ideje o radovima u nastajanju te mjesto izlaganja radova prije nego li isti odu u ruke nekih od privatnih kolekcionara.

Otvorenjem Avantgarde kluba uvodi se članstvo koje mogu zatražiti svi ljubitelji umjetnosti. Prostor je to u kojem će članovi i njihovi uzvanici moći popiti kavu, ručati, koristiti prostor za svoja privatna i poslova druženja, dok će umjetničke sekcije i dalje koristiti prostor za izlaganje svojih radova koje će svi članovi kluba premijerno i ekskluzivno moći vidjeti.

Na otvorenju kluba uzvanici su imali priliku vidjeti Trokutov postav koji se sastoji od čak tri ciklusa: Kabala plače, Viva al Muerte i Puž Muž čuvajte se tata,zabravite vrata.

"Izložba je postavljena prije nepuna dva tjedna i prije samog otvorenja kluba već je rasprodana. Svi izloženi ciklusi otišli su u ruke privatnih kolekcionara. Za mjesec dana ide novi postav i s obzirom na ogroman interes vjerojatno će ponovno ići ciklus Vladimira Dodiga Trokuta. Postav ćemo inače mijenjati jednom mjesečno, točnije svakog 21. dana u mjesecu, a osim djela sekcije likovnih umjetnosti u klubu ćemo organizirati projekcije zabranjenih i nepoznatih filmova, glazbene pretpremijere, izložbe fotografija, arhitektonske makete i ostale radove svih naših 9 sekcija", rekla nam je Ivana Nobilo, prokuristica Hrvatske autorske agencije.

Emotivan govor na otvorenju održala je sadašnja ravnateljica HDLU-a Gaella Gottwald, koja je predstavila Trokutov opus naglašavajući umjetničku vrijednost ovog avangardnog umjetnika. U svom obraćanju uzvanicima između ostalog je izjavila: "Svjedoci smo nečeg velikog. Tek će vrijeme pokazati o kakvom avangardnom umjetniku se radi. Jednom u vise generacija. Na cijelom svijetu. To je Vladimir Dodig Trokut.Uživajte u izložbi i ovom posebnom prostoru."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara