Ovako su uspavljivali naši stari: Biste li svom djetetu prije spavanja pročitali neku od ovih poremećenih priča?

Ovako su uspavljivali naši stari: Biste li svom djetetu prije spavanja pročitali neku od ovih poremećenih priča?

Screenshot: Project Gutenberg

AKO DOSAD niste čuli za Heinricha Hoffmana, vjerojatno imate razumne roditelje koji vam prije spavanja nisu čitali horor priče izopačenih njemačkih pisaca.

Naime, Hoffman je autor književnog klasika "Der Struwwelpeter" (zbirka je izdana 1845. i inspirirala je podjednako morbidnu "Slovenly Betsy" Waltera Hayna iz 1911.), a riječ je o zbirci poučnih priča u kojima su djeca redovito izložena, za današnje bajke netipičnom nasilju.

Još jedna poremećena prije spavanja

Iako bi neki mogli reći da nasilja nije nedostajalo ni uobičajenim pričama prije spavanja, Hoffmanov "Der Struwwelpeter" je ipak otišao korak dalje sa plejadom "pomaknutih" pouka i likova među kojima su naoružani zec i njegov kavom oprženi sin, Frederick koji bičuje ljude i životinje i krojač koji zločestu djecu sakati škarama.Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autor Heinrich Hoffman bio je frankfurtski liječnik koji je svoje zanimljivo djelo odlučio napisati nakon što je jednog Božića zaključio da ne postoje knjige koje bi želio kupiti svom trogodišnjem sinu. Vođen tom mišlju, bacio se na posao i ubrzo je na tržište izbacio knjigu na kojoj su odrasle generacije malih Nijemaca.

Tko ne jede juhu, umrijet će!

U knjizi tako možemo pronaći priču o Harriet koja se igrala šibicama, izgorjela i pretvorila se u pepeo koji suzama gase njene dvije uplakane mačke. Priča o lovcu uči nas da pušku nikada ne ostavljamo bez nadzora jer prepredeni zečevi samo čekaju priliku da oružje otuđe, upucaju vas i bace u bunar. Naravno, u cijelom metežu, sin gore spomenutog zeca, iz nekog razloga biva zaliven vrelom kavom.

Sisanje palca također nije navika na koju je Hoffman gledao blagonaklono pa je tako napisao priču o pomahnitalom krojaču koji upada u kuće i malim "sisavcima" reže palčeve škarama za živicu.    Tu je i priča o Augustusu koji nije htio jesti juhu, a pouka je vrlo jasna: "Tko ne jede juhu, umrijet će". U ovom trenutku vrijedi skrenuti pažnju na morbidnu ilustraciju sa zdjelom juhe na dječakovu grobu.

S druge strane, zanimljivo je da su smrt i sakaćenje odgovarajuće kazne za sisanje palca i ne jedenje juhe, a Frederick koji je ubijao životinje i bičevao ljude - ostaje bez večere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara