Ovo su znakovi da vaše tijelo prebrzo stari

Ovo su znakovi da vaše tijelo prebrzo stari

Foto: Shutterstock

SVI ZNAMO da su bore (ili u kasnijim godinama staračke pjege) jasni znakovi da smo ostarjeli. Ali, za vaše je dugoročno zdravlje najbitnije kako tijelo stari iznutra.

Na to nam ukazuju neki simptomi koji vam možda ne bi pali na pamet, a na jednom ih je mjestu okupio trenutno najpoznatiji televizijski liječnik, Dr. Oz. Pročitajte koji su to i koje ih bolesti uzrokuju.

Suhoća ustiju


Ako su vam usta ujutro suha, to može biti rezultat poremećaja pri kojem u snu prestajete disati, odnosno apneje u snu, koja može biti vrlo opasna ako se ne regulira. Možete utvrditi imate li je ako riješite ovaj kratki test.

Hrčete li?
Budite li se omamljeni ili s glavoboljom?
Osjećate li stalan umor ili slabost tijekom dana?
Zaspete li čitajući, gledajući TV ili vozeći?
Imate li problema s pamćenjem ili koncentracijom?

Ako ste s "da" odgovorili na dva ili više pitanja postoji mogućnost da patite od apneje i trebali biste posjetiti liječnika, a u međuvremenu pokušajte spavati na boku. Kako biste bili sigurni da tako spavate možete pod leđa podmetnuti tenisku lopticu ili među noge ugurati jastuk, savjetuje dr. Oz.

Crvenilo očiju


Upaljene oči mogu biti znak artritisa. Istraživanja su pokazala da što se prije tretira to su bolji dugoročni rezultati oporavka pa bi bilo dobro posjetiti liječnika na prve znakove bilo kakvih problema ovog tipa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sivilo kože

Ako je vaša koža izgubila "sjaj" na koji ste navikli to može biti znak problema s bubrezima. Kad bubrezi ne funkcioniraju kako bi trebali i ne izbacuju štetne tvari iz naših tijela, one se akumuliraju u njemu. Problemi s bubrezima mogu uzrokovati anemiju što će dovesti do sivila kože koje nas upozorava da nešto nije u redu.

Gubitak njuha


Gubitak njuha može biti rani znak Parkinsonove bolesti. Degenerativni poremećaj živčanog sustava obično počinje polako i s vremenom gradira, što dovodi do tremora mišića i usporavanja voljnih pokreta, kočenja mišića, gubitka ravnoteže, promjena u govoru i demencije. Možete je otkriti testirajući svoj njuh: ako štapić natopljen alkoholom morate prinijeti bliže od četiri centimetra nosu kako biste osjetili miris, to ukazuje na gubitak njuha i trebali biste posjetiti liječnika.

Gubitak dlaka na nogama


Iako je to nešto što bi većina žena odmah potpisala, ova pojava upućuje na to da postoje određeni problemi sa žilama, a to može dovesti do moždanih i srčanih udara. Naime, ispod kože nalaze se folikuli iz kojih rastu dlake i koje na životu održava krv koja teče kroz vaše vene i arterije. Ako se udebljate, podiže se razina kolesterola u krvi i on začepi arterije te prekida protok krvi. Kao rezultat toga kapilare ispod kože odumiru te dlake počinju ispadati.

Grbavi nožni prsti


Ako između zgloba i nokta na nožnim prstima primijetite grbicu to znači da kisik ne kola vašim tijelom na pravila način i ukazuje na probleme s plućima ili srcem. I u ovom slučaju dr. Oz savjetuje odmah posjetiti liječnika.

Gubitak sluha


Ovo je najvažniji simptom koji upućuje na činjenicu da prebrzo starimo. Može biti znak za početni stadij demencije ili Alzheimerove bolesti. Ona djeluje tako da s vremenom "gasi" određene centre u mozgu, pa bi tako gubitak sluha mogao ukazivati upravo na ovu bolest koja najčešće pogađa starije. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara