"Početak kraja svijeta": Otkriveno kako nastaju misteriozne rupe u Sibiru

Screenshot: YouTube

POJAVA misterioznih rupa na području sjevernog Sibira izazvala je brojne teorije, no znanstvenici su ipak na tragu nekih konkretnijih saznanja i logičnijih objašnjenja.

Sredinom srpnja na "kraju svijeta", poluotoku Yamal, otkrivena je rupetina promjera od oko 80 metara. Nakon toga su pronađene još dvije - krater širine 15 metara u Tazu te 60 do 100 metara široka rupa na poluotoku Taymyr.

Oko kratera je pronađena veća količina prašine pa znanstvenici vjeruju da je ona erupcijom izbačena iz rupa. S obzirom na okolnu vegetaciju, znanstvenici vjeruju kako su rupe nastale ranijih godina, samo što nisu otkrivene do sad.

Eksplozije metana

A kako su točno rupe nastale? Nekolicina znanstvenika za Siberian Times je potvrdila kako je najizglednije danje došlo do rasta podzemnog pritiska i da su rupe zapravo mjesta kroz koja su izletjele veće količine podzemnog plina, najvjerojatnije metana. Naime, navedeno područje bogato je podzemnim plinom.

Znanstvenici vjeruju kako je pojava ovih rupa, odnosno eruptiranje podzemnog plina, jedna od posljedica globalnog zatopljenja. "Ako je tako, vjerojatno ćemo to gledati sve češće", kaže geofizičar Vladimir Romanovsky sa Sveučilišta na Aljaski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Teoriju o podzemnim eksplozijama zbog kojih metan eruptira podupiru i mjerenja koja su nad tim područjem u određenim periodima u posljednjih nekoliko godina utvrdila drastično povećane količine metana u atmosferskom sloju.

Poslastica za teoretičare zavjera i paničare

Dok neki unatoč znanstvenom pojašnjenju i dalje vjeruju da su rupe posljedica dolaska vanzemaljaca, ulazi u skrovišta gigantskih podzemnih bića ili "ulazi u sam pakao", ima i onih koji su povjerovali u znanstveno objašnjenje te umjesto teorija zavjera počeli širiti paniku o novom "smaku svijeta" ili "početku kraja svijeta".

Naime, nakon ugljik dioksida (CO2), metan je najzastupljeniji staklenički plin, pa njegovo otpuštanje dodatno pojačava efekt globalnog zagrijavanja.

Velike količine metana koji je nekoć bio zarobljen pod debelim slojevima leda posljednjih se godina, zbog topljenja sve većih količina leda, oslobađaju diljem Arktika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara