Podignut bez dozvole, a ne zna se ni tko je krivac: Misteriozni Titov spomenik iznenadio Makedonce

Foto: Siniša Jakov Marušić

BRONČANI KIP Josipa Broza Tita podignut pred srednjom školom koja nosi njegovo ime iznenadila je makedonske vlasti.

Ne zna se tko je kip postavio, a jasno je da je podignut bez građevinske dozvole te nije dobro pričvršćen za postolje. "Nemamo informaciju o tome tko je podigao spomenik. Naši inspektori na terenu utvrdili su da je spomenik postavljen na mjestu koje nije predviđeno za tu namjenu", izjavili su za BIRN čelnici općine Centar u Skoplju.

Koliko je poznato, kip zasad neće uklanjati, no vjerojatno će ga trebati bolje pričvrstiti budući da nije pravilno postavljen na postolje.

Kip koji je postavljen u petak ne zabrinjava direktora škole "Josip Broz Tito". "Nitko nas ništa nije pitao. Podnožje je podignuto prije dva tjedna, a kip je na njega postavljen preko noći. Ne nalazi se na zemljištu u našem vlasništvu, stoga to nije naš problem", rekao je.

Nitko nije zasad preuzeo odgovornost za podizanje ovog spomenika Titu, replike spomenika iz Titova rodnog mjesta u Kumrovcu, koji se pojavio na simboličan datum, 29. studenog, na dan 70. godišnjice osnivanja SFRJ, u čijem se sastavu nalazila i Makedonija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara