Poslušajte kako su zvučali naši preci prije 6000 godina

Ilustracija: Shutterstock

LINGVISTI su nedavno pokušali rekonstruirati 6000 godina stari jezik koji se naziva proto-indoeuropski i, tvrde znanstvenici, vjerojatno je zvučao ovako.

Jezik je prethodio mnogim europskim i azijskim jezicima, a Andrew Byrd, lingvist iz Kentuckyja, odlučio je pročitati bajku koristeći isključivo vokabular koji je postojao prije 6000 godina.

"Indoeuropski prajezik koristili su ljudi koji su živjeli između 4500. i 2500. godine prije Krista, ali ne postoje zapisi. Pitanje je bilo, kako taj jezik zvuči. Njemački lingvist August Schleicher 1868. koristio je rekonstruiranu verziju da napiše bajku ne bi li otprilike čuo kako prajezik zvuči. Bajka je nosila naslov 'Ovca i konji'. Kako su lingvisti godinama otkrivali sve više o ovom jeziku, eksperiment se nastavljao i svako malo pojavio se novi pokušaj rekonstrukcije. Budući da se znanstvenici ne mogu složiti oko toga kako je jezik zvučao, ne postoji verzija koju bismo mogli nazvati konačnom", rekao je Eric Powell iz Archeology Magazinea.


Ova bi priča mogla zvučati poznato gledateljima "Prometeja" (naime, android David uz pomoć Schleicherove priče pokušava otkriti korijene drevnih jezika), a ovo je prijevod: "Ovca bez vune vidjela je konje, jedan od njih vukao je teški vagon, drugi je nosio velik teret, a treći je trčao noseći čovjeka. Ovca je rekla konjima:'Boli me srce kada vidim čovjeka kako jaše na konjima'. Konji su odgovorili: 'Slušaj ovco, nas srce boli kada vidimo čovjeka koji od ovčje vune za sebe pravi odjeću. A ovca nema vune'. Nakon što je to čula, ovca je pobjegla". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara