Postala prva osoba u povijesti koja je preplivala od Kube do Floride bez kaveza za zaštitu od morskih pasa

Foto:Guliver Image/Getty Images

AMERIČKA plivačka maratonka Diana Nyad (64) ovog je ponedjeljka postala prva osoba na svijetu koja je preplivala rutu od Kube do Floride bez zaštitnog kaveza za obranu od morskih pasa.

Na floridsku je plažu Nyad stigla nešto prije 14 sati po istočnoameričkom vremenu, otprilike 53 sata nakon što je u subotu započela svoje putovanje iz Havane, piše Huffington Post. Po dolasku ju je dočekalo okupljeno mnoštvo, ali i medicinsko osoblje. Odmah je primila infuziju, a usne su joj bile potpuno natečene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ovo je Nyad bio peti pokušaj preplivavanja ove udaljenosti od otprilike 178 kilometara. Pokušala je tri puta 2011. i 2012. te jednom 1978. godine. Prošli su je put u dosezanju cilja zaustavile oluja, nepovoljne struje i meduze pa je ovaj put nosila zaštitnu masku na licu.

Na njezinoj službenoj stranici stoji da su liječnici koji su putovali uz nju bili zabrinuti zbog oteklina u ustima i otežanog daha, ali ipak nisu intervenirali sve do cilja. Tri kilometra prije cilja 35-članom timu koji ju je pratio poručila je: "Upravo ću otplivati svoja posljednja tri kilometra u oceanu. Ovo je bio moj životni san".
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara