Povijest se ponavlja: Zbog globalnog zagrijavanja Zemlju će nastanjivati goleme zmije i minijaturni konji?

Povijest se ponavlja: Zbog globalnog zagrijavanja Zemlju će nastanjivati goleme zmije i minijaturni konji?

Foto: Shutterstock

GLOBALNO zagrijavanje pogoduje smanjivanju sisavaca i povećavanju gmazova, pokazalo je američko istraživanje po kojem bi se povijest mogla ponoviti i Zemljom bi kao prije više desetaka milijuna godina mogle puzati orijaške zmije i kasati minijaturni konji, prenosi američka mreža NBC.

"Vidite da se veličina tih životinja mijenja s klimom", kaže Jonathan Bloch, paleontolog iz muzeja povijesti prirode na Floridi.

Bloch je proučavao vezu veličine tijela i globalnih temperatura, posebice tijekom toplog razdoblja poznatog kao paleocensko-eocenski temperaturni maksimum. Rezultate istraživanja objavio je na konferenciji ScienceWriters2013 u Gainesvilleu.

Bloch je pratio temperaturne varijacije tijekom paleocena koji je trajao od propasti dinosaura prije 65 milijuna godina do početka eocena prije oko 56 milijuna godina.

Proučavao je nalazište fosila u rudniku Cerrejon u Kolumbiji i pronašao dokaze 60 milijuna godina starih kornjača veličine stolova i zmije nazvane titanoboa koja je bila dugačka poput autobusa.

Bloch je kazao kako su tada zmije bile takve veličine da bi se jedva provukle kroz dvokrilna vrata i bile promjera oko metar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životi reptila ovise o temperaturi okoline a stručnjaci procjenjuju da je tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prosječna globalna temperatura porasla 5 do 8 stupnjeva Celzija zbog intenzivnog i neobjašnjivog emitiranja stakleničkih plinova.

Orijaška zmija titanoboa napredovala je na temperaturama koje su se kretale oko 34 stupnjeva Celzijevih.

Prema istraživanjima paleontologa u razdoblju paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma prije 55 milijuna godina sisavci su se smanjili pa su sadašnji konji tada bili tek veličine domaće mačke.

Drugi tim znanstvenika neovisno je utvrdio da se smanjivanje sisavaca ponovilo dva milijuna godina kasnije, pa znanstvenici kažu kako ponavljanje toga obrasca potvrđuje uzročno-posljedičnu vezu porasta temepratura i smanjivanja veličine tijela sisavaca.

Do smanjivanja tijela sisavaca došlo je po mišljenju znanstvenika zbog toga što su imali više teškoća u održavanju temeprature tijela i manje biljne hrane na raspolaganju pa su bolje prolazile sitnije životinje unutar iste vrste.

Znanstvenik Bloch ističe da se razine atmosferskog ugljičnog dioksida sada približavaju onima tijekom paleocensko-eocenskog temperaturnog maksimuma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara