Poznati pijanist iz Turske optužen za uvredu islama zbog poruka na Twitteru

Poznati pijanist iz Turske optužen za uvredu islama zbog poruka na Twitteru

Foto: Screenshot

MEĐUNARODNO poznati pijanist Fazil Say iz Turske prije nekoliko dana optužen je za uvredu islama. Sud u Istanbulu procijenio je kako je moguće da je Fazil svojim porukama na društvenoj mreži Twitter uvrijedio islamske vrijednosti te dopustio podizanje optužnice, piše New York Times.

Naime, Say se deklarira kao ateist, a svojim porukama na Twitteru iznosio je kritike na račun proislamske turske vlade. Ako ga sud u konačnici proglasi krivim, mogao bi završiti u zatvoru na 18 mjeseci. Prema optužnici, Say je "javno uvrijedio religijske vrijednosti koje se prihvaćaju u turskoj naciji".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Say je već najavio da se planira odseliti iz Turske kad završi sudski proces jer ga se konstantno napada zbog njegovih stavova.

Slične nevolje zahvatile su i druge turske intelektualce i umjetnike u posljednjih nekoliko godina, a kazna nije zaobišla ni svjetski poznatog književnika Orhana Pamuka jer je u intervjuu za švicarske medije izjavio da su Turci ubili 30.000 Kurda i milijun Armena, a zbog te izjave platio je kaznu od 3.700 dolara.

Međunarodne organizacije već su žustro kritizirale ovakve osude zbog kršenja prava na slobodu mišljenja, izražavanja i govora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara