Preminuo Sir Patrick Moore

Preminuo Sir Patrick Moore

Foto: AFP

LEGENDARNI britanski astronom i televizijski voditelj Sir Patrick Moore preminuo je ove nedjelje u dobi od 89 godina, javila je grupa njegovih prijatelja i kolega, a izvještavaju svjetski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moore je "otišao mirno u podne i 25 minuta" ove nedjelje, u svom domu u Selseyu. "Nakon što je prošli tjedan kratko vrijeme proveo u bolnici, utvrđeno je da mu nikakvo daljnje lječenje ne bi pomoglo, a bila je njegova želja da posljednje dane provede u svom domu, gdje je i preminuo u društvu bliskih prijatelja i svoje mačke Ptolemyja", stoji u izjavi.

Sir Patrick Moore rođen je 04. ožujka 1923. u Middlesexu i već se u vrlo ranoj dobi počeo zanimati za astronomiju. Lagao je o svojim godinama kako bi se mogao priključiti vojsci te je u Drugom svjetskom ratu sudjelovao kao 16-godišnjak. Ljubav njegova života, zaručnica Loma, preminula je za vrijeme rata kad je bomba udarila u bolnicu u kojoj je radila kao medicinska sestra. Upitan zašto se nikad nije ženio, odgovorio je: "Nikad za mene nije postojala niti jedna druga. Pristajao sam uvijek samo na najbolje. Volio bih da sam imao ženu i djecu, ali nije mi bilo suđeno".

Po povratku iz rata, 1952. godine, napisao je svoju prvu knjigu na temu astronomije, "Patrick Moore na Mjesecu", a kroz život napisao ih je više od 70. Prva epizoda njegova serijala "The Sky At Night", koji je u međuvremenu postao najduže emitirani TV show s jednim voditeljem, emitirana je na BBC-ju u travnju 1957. godine. Posljednja je epizoda emitirana prošlog ponedjeljka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara