Preminuo redatelj Sulejman Kupusović

Screenshot: YouTube/Hayat

BOSANSKOHERCEGOVAČKI kazališni i televizijski redatelj Sulejman Kupusović preminuo je u subotu u Sarajevu u 63. godini, objavilo je sarajevsko Narodno pozorište.

Istaknuto je kako su time Narodno pozorište Sarajevo, ali i bosanskohercegovačka kazališna scena u cijelosti izgubili zaljubljenika u kazališnu umjetnost, velikog profesionalca i jednog od posljednjih kazališnih redatelja svoje generacije.

Kupusović je diplomirao kazališnu, filmsku, TV i radio režiju na Akademiji kazališne i filmske umjetnosti u Zagrebu 1974. U Zagrebu je diplomirao i filozofiju i komparativnu književnost.

Specijalizirao je kazališnu režiju u Varšavi i Krakovu 1986. a režirao je u kazalištima širom bivše Jugoslavije te u Rumunjskoj, Bugarskoj i Turskoj.

Predstave u Kupusovićevoj režiji gostovale su u Meksiku, Gvatemali, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Turskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Italiji i Austriji.

Realizirao je desetak TV drama i nekoliko serija, te veliki broj dokumentarnih i glazbenih programa.

Najznačajnije redateljske postavke Sulejmana Kupusovića u Narodnom pozorištu Sarajevo su "Kralj Lear", "Propercije", "Bjesnilo", "Braća Karamazovi", "Veliki vezir", "Hrvatski faust", "Jugoslavenska antiteza", "Hasanaginica", "Derviš i smrt", "Tvrđava".

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim kazališnim i televizijskim festivalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara