Prije šest godina u ovo vrijeme na Biokovu je bilo 4 centimetra snijega!

Foto: Crometeo

ZA RAZLIKU od početka ovogodišnjeg rujna, koji u Hrvatskoj protječe u znaku sunčano i vrlo toplog kasnoljetnog vremena, na današnji dan prije šest godina bilo je sasvim drugačije!

Kako piše Crometeo, prodor polarnog zraka tada je donio neobično niske temperature zraka u čitavoj Hrvatskoj, ali i široj okolici. U Alpama se snježna granica spuštala vrlo nisko, i do 1000 metara nadmorske visine. Planinski snijeg nije zaobišao ni Hrvatsku, pa ni Dalmaciju!

Visinska ciklona s hladnim zrakom kružila je nad našim područjem po visini. Izoterma od 0°C nalazila se na granici od 850hPa, odnosno oko 1500 metara. Već je tijekom utorka (4.9.) navečer snijega bilo na Velebitu iznad 1300m, a na vrhovima ga je napadalo nekoliko centimetara. Srijeda je osvanula hladna, a Crometeo članovi su snimili bijele vrhove Kamešnice, Dinare i Biokova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U četvrtak (6.9.) se visinska ciklona intenzivirala pa je u Dalmaciji stigao još hladniji i vlažniji zrak. Čak su se uz obalu sredinom dana mjerile temperature zraka od 12°C, što je dan učinilo jednom od najhladnijih rujanskih dana uopće. Nekoliko članova Crometeo tima uputilo se u jutarnjim satima prema Biokovu sa mjernim instrumentima i foto aparatima. U podnožju planine (Makarska) kao i na samo planini prevladavalo je oblačno uz slab vjetar sa jugozapada. Uskoro su oborine sa šibenskog i splitskog područja zahvatile i Biokovo, a zabilježene su i dvije grmljavine. Na vrhu Biokova, svetom Juri je oko 12h počeo padati snijeg koji je stalno jačao uz pad temperature koja se u 15h spustila na samo -2°C. Zanimljivo je napomenuti da snijeg nije spriječio desetke stranih turista da se dive zanimljivostima dalmatinske klime. Do 16h napadalo je oko 4cm snijega na vrhu, a mjerenjem je utvrđeno da se snijeg uz 0°C zadržavao do 1500m, susnježice je bilo i do 1300m. Čak je na 800m temperatura zraka bila samo 5°C, a u gradu Makarskoj kasnojesenskih 12°C.

Zanimljivo je napomenuti da se snijeg u rujnu povremeno ipak dogodi, ali prava je rijetkost da snijeg  pada dva dana zaredom stvarajući snježni pokrivač kao što se dogodilo tada! Taj snijeg pri kraju kalendarskog ljeta ostat će upamćen kao jedan od najvećih iznenađenja nakon dugotrajne suše i vrućine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara