Pronađeno davno izgubljeno gusarsko blago?

Pronađeno davno izgubljeno gusarsko blago?

Foto: Press

ISTRAŽIVAČI koji rade na obalama Madagaskara otkrili su veliku srebrnu šipku za koju su uvjereni da je dio blaga nestalog prilikom brodoloma galije Adventure. Taj je brod u 17. stoljeću koristio gusar, kapetan William Kidd.

"Dolje se nalazi još blaga. Čitava udubina u kojoj sam našao šipku je prekrivena metalom", rekao je Barry Clifford, istraživač podmorja i lovac na blago za BBC.

Dodao je da je previše mutno da bi mogao razabrati o kojem se metalu radi, ali mu je detektor metala javio da se posvuda nalazi metal. Pronađena šipka teži više od 50 kilograma, a otkrivena je nedaleko malenog otoka Saint Marie. Predana je madagaskarskom predsjedniku Heryju Rajaonarimampianini u posebnoj ceremoniji u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi dokazi upućuju na to da ova šipka pripada blagu kapetana Kidda. Radi se velikom pronalasku za moju ekipu, ali još većem za svjetsku povijest", izjavio je Clifford za History.com.

S njim se slaže arheolog John de Bry, dok povjesničari poput Roberta Richieja osporavaju da se radi o blagu kapetana Kidda.

"Sumnjam da je to Kiddovo blago, ali tko zna možda i jest", rekao je za Huffington Post. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara