Prvi spomenik ateizmu u SAD-u: Podigli ga nedaleko "Deset božjih zapovijedi"

Screenshot: YouTube

U OKRUGU Bradford na Floridi, ispred zgrade Okružnog suda, predstavljen je prvi legalno podignuti američki spomenik ateizmu, piše Huffington Post.

Spomenik je u obliku klupe od granita u koju su ugravirane poznate riječi Thomasa Jeffersona, Benjamina Franklina, Johna Adamsa i Madalyn Murray O'Hair, osnivačice organizacije "Američki ateisti".

Jedna od njih, ona Madalyn Murray O'Hair, glasi: "Ateist vjeruje da umjesto crkve treba biti izgrađena bolnica. Ateist vjeruje da djela vrijede više od izgovorenih molitvi. Ateist teži uključivanju u život, a ne bijegu u smrt. Ateist želi da bolest, siromaštvo i rat budu pobijeđeni".

David Silverman, predsjednik organizacije "Američki ateisti" , zaslužan za iniciranje ovog događaja, kaže: "Prva što primijetite kad ugledate ovaj spomenik jest njegova funkcija. Ateisti su privrženi realnom i fizičkom svijetu, pa smo stoga odabrali spomenik u obliku klupe."

U američkim se medijima tvrdi kako je ovaj spomenik, koji slavi slobodu govora, odgovor na obližnji spomenik "Deset božjih zapovijedi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara