Pula Film Festival: Zlatnu Arenu za najbolji film dobio "Broj 55" Kristijana Milića

Pula Film Festival: Zlatnu Arenu za najbolji film dobio "Broj 55" Kristijana Milića

Foto: Hina/FaH

ZBOG jake kiše svečana dodjela nagrada Zlatnih Arena 61. Pulskog filmskog festivala održana je u Istarskom narodnom kazalištu, a Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film osvojio je "Broj 55" redatelja Kristijana Milića.Dodjelom nagrada završen je ovogodišnji pulski festival na kojemu je prikazano jedanaest filmova u domaćoj konkurenciji te nekoliko koprodukcija. Osim toga, predstavljen je i raznovrstan međunarodni program, filmovi za djecu i mlade, filmovi iz povijesti festivala uz mnogobrojna popratna zbivanja - radionice, koncerti i okrugli stolovi.

Veliku Zlatnu Arenu za najbolji film ovogodišnjeg pulskog filmskog festivala osvojio je film "Broj 55" redatelja Kristijana Milića, dok je publika svoju nagradu "Zlatna vrata Pule" dodijelila filmu "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića.Za svoj film, utemeljen na istinitim događajima o hrvatskim vojnicima koji su početkom Domovinskog rata stradali u zasjedi, Miliću je dodijeljena i Zlatna Arena za režiju, a autorskoj ekipi pripalo je još šest Zlatnih Arena. Ivan Pavličić nagrađen je za scenarij, Ana Bulajić Črček za masku, Branko Repalust za specijalne efekte, Vedrana Rapić za kostimografiju, Damira Gabelica za scenografiju, a Veljko Segarić za montažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlatnu Arenu za najbolju žensku ulogu osvojila je Areta Ćurković za ulogu Ankice u filmu "Happy Endings" Darka Šuvaka, a za najbolju sporednu žensku ulogu nagrađena je Anita Matić Delić za ulogu kume u istom filmu.


Ivo Gregurević dobitnik je Zlatne Arene za najbolju glavnu mušku ulogu za ulogu Ive u filmu "Kosac" Zvonimira Jurića, dok je Igor Kovač osvojio Zlatnu Arenu za sporednu mušku ulogu za ulogu Josipa u tom filmu.Snimatelju filma "Kosac" Branku Linti pripala je Zlatna Arena za kameru, a Zlatna Arena za glazbu Luki Zimi za film "Zagreb Cappuccino" Vanje Sviličić.

Nakon svečane dodjele nagrada prikazan je film, odnosno animirana pustolovna komedija "Avioni 2: nebeski vatrogasci" redatelja Robertsa Gannawaya.

Ovogodišnji festival obilježio je i skandal zbog povlačenja filma "Vlog" Brune Pavića iz nacionalnog programa. Član žirija, redatelj Antonio Nuić, nekoliko sati prije projekcije filma obavijestio je sve da se film izbacuje s festivala zbog korištenja glazbe Doorsa, Janis Joplin i Davida Bowieja u nekoliko kratkih sekvenci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara