Raznolik repertoar na Festivalu svjetskog kazališta

Foto: Shutterstock

U ZAGREBU u utorak počinje 11. Festival svjetskog kazališta, a u gotovo četiri tjedna trajanja festivala bit će prikazano šest predstava poznatih europskih redatelja.

Festival otvara predstava "Smrt u Veneciji" u režiji Thomasa Ostermeira, dobro poznatog zagrebačkoj publici koja je već vidjela njegovog "Hamleta" i "Othella", ali i prve godine i Ibsenovu "Noru". Sada dolazi jedan novi Ostermeier, kaže umjetnička ravnateljica Festivala Dubravka Vrgoč.

"Riječ je o predstavi koja uprizoruje glasovitu novelu 'Smrt u Veneciji' Thomasa Manna, ali možda se još više bavi Viscontijevim filmom i nudi jednu specifičnu atmosferu propadanja Venecije što se opet na neki način referira na ovo naše vrijeme koje je po razno raznim krizama dekadentno uz ostalo", kaže Vrgoč.

U Zagreb se vraća i redatelj Ivo van Hove predstavom "Dugo putovanje u noć", koja će na festivalu imati svoju svjetsku premijeru. Riječ je o djelu najpoznatijeg američkog dramatičara Eugenea O’Neilla, koje je velikim dijelom nadahnuto njegovom osobnom potresnom obiteljskom pričom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na repertaoru je i komorna predstava "King Siz"' Christopha Marthalera, te "Ljubav i tijelo" poznatoga talijanskog redatelja Pippa Delbona. Bit će tu, kaže Vrgoč, i nekih manje poznatih kazališnih skupina.

"To je u svakom slučaju Forced Entertainment koji su itekako poznati po Europi i koji će se predstaviti predstavom 'Oluja dolazi'. Iz Budimpešte dolazi teatar s predstavom 'To može samo Bog' koja je prošle godine u Sarajevu proglašena najboljom predstavom. Riječ je o predstavi koja se događa izvan teatra i po mnogočemu pomiče granice kazališne umjetnosti", naglašava Vrgoč.

Publiku, zaključuje Vrgoč, očekuje raznolik repertoar potpuno različitih predstava i stilova tako da će svatko pronaći nešto za sebe.

"Dakle, ono što i ove godine festival nudi je recimo jedna atraktivan prikaz onog što se u Europi događa i to na različitim i geografskim i estetskim stranama".

Osim uvodne "Smrt u Veneciji" koja će biti prikazana u HNK-u, sve ostale predstave na repertoaru su u ZKM-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara