Sasvim sama preveslat će Tihi ocean: "Nema jedara. Nema motora. Ja sam snaga"

Sasvim sama preveslat će Tihi ocean: "Nema jedara. Nema motora. Ja sam snaga"

Screenshot: YouTube

SONYA BAUMSTEIN, 30-godišnjakinja porijeklom s Floride, odlučila je sama, isključivo vlastitim snagama, preveslati Tihi ocean. Za putovanje od Japana do San Francisca, ukupno oko 9600 kilometara, trebat će joj oko četiri do šest mjeseci, a planira veslati i do 16 sati na dan, kako je izjavila za Reuters.

"Nema jedara. Nema motora. Ja sam snaga. Ja sam preciznost", poručila je Baumstein. Osim čamca, u kojem će biti sama, na ovom putu neće imati nikakvo pomoćno plovilo. Sa sobom, osim hrane, nosi medicinsku i drugu opremu te šest vesala.

Yesterday's end of day pack up. The #crazy is getting more and more organized on board. The great news is that the boat...

Posted by Sonya Baumstein on Saturday, 16 May 2015

Ovo nije njena prva veslačka pustolovina. 2012. godine preveslala je 2641 nautičku milju preko Atlantika, od Španjolske do Barbadosa. Iste je godine kajakom prešla 1100 milja od Seattlea do Aljaske, a osim čamcem i veslima, u avanturističke pohode kretala je i biciklom kojim je, također 2012. godine, prešla put od Meksika do Seattlea, gotovo 2900 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2013. godine preveslala je Beringov prolaz stojeći na dasci.

Tijekom ovog putovanja, Baumstein će, u suradnji s NASA-om, obaviti i istraživanje. Posebna sprava koja će biti postavljena na njenom čamcu mjerit će salinitet i temperaturu vode, kao i intenzitet morskih struja.

Dosad je zabilježeno 16 ovakvih pokušaja, a samo dvojica muškaraca, prema podacima organizacije Ocean Rowing Society, u tome su uspjela - Francuzi Gerard d'Aboville 1991. i Emmanuel Coindre 2005. godine.

Ako pothvat na koji je krenula Sonya Baumstein uspije, ona će biti prva žena koja je preveslala Tihi ocean.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara