Simboli opasnog života: Povijest ruskog kriminala skrivena u tetovažama

Foto: saatchi-gallery.co.uk

IAKO je svaka od njih nekad imala svoju priču, ove tetovaže danas su blijedi simbol života posvećenog krvoprolićima, nasilju i neizgovorenom moralnom kodeksu ruskog kriminalnog podzemlja. Njihovi su vlasnici pripadnici bandi, zatvoreni zbog raznih vrsta zločina - od krađe, iznuđivanja pa do ubojstava, prenosi Daily Mail.

Tako istetovirani bodež u vratu znači da je onaj koji ga nosi već ubio i ubit će ponovo za pravu cijenu (broj kapljica krvi na oštrici bodeža označava broj ubojstava koje je počinio), dok ruža na ramenu znači da je u zatvoru proveo već 18 godina. Tetovaže su označavale i zatvorenikovu hijerarhijsku poziciju u bandi, njegove uspjehe i padove, njegova unapređenja, njegovo zatvaranje i njegovo "premještanje" na druge vrste "poslova".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaboravne fotografije ovih opakih ruskih kriminalaca početkom 90-ih godina prošlog stoljeća snimio je fotograf Sergei Vasiliev nakon što je uspio ući u neke od najčuvanijih zatvora, gdje su bili članovi bandi koje su nakon raspada Sovjetskog Saveza bile na vrhuncu moći.

Tetovaže na očnim kapcima posebno su cijenjene jer su napravljene stavljanjem metalne žličice ispod kapka, kako igla za tetoviranje ne bi mogla prodrijeti u oko. Razni zatvorenici su imali i različite stilove pri tetoviranju, a najpopularniji natpisi su bili: "Moja savjest je čista među mojim prijateljima" i "Nema spasa, nema ni sreće".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara