Slavite Dan očeva, ali znate li kako je nastao?

Foto: Shutterstock

OČEV dan ili Dan očeva, dan je u čast oca i slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu.

Slavi se najčešće treće nedjelje u lipnju u 52 zemlje svijeta, a nadopunjuje Majčin dan. U različitim zemljama svijeta obilježava se drugog datuma, a u Hrvatskoj i Lihtenštajnu obilježava se 19. ožujka.

No, kako je do Dana očeva uopće došlo i tko ga je izmislio.

Priča iza Dana očeva

Iako postoje najmanje tri osobe kojima povjesničari pripisuju zasluge, velika većina njih smatra kako je Sonora Smart Dodd iz Washingtona prva osoba koja je još 1910. osmislila obilježavanje ovog dana.

Otac Sonore Dodd bio je veteran građanskog rata, William Smart, a njezina je majka umrla tijekom poroda, rađajući šesto dijete. Smart je tako postao samohrani otac i bio je prisiljen samostalno odgajati petero djece.

Tek kad je Sonora odrasla i rodila vlastitu djecu, shvatila je kroz što je njezin otac prolazio svih tih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je čula lokalnog svećenika kako govori o tek pokrenutom Majčinom danu, Sonora mu je predložila da bi trebao postojati i Dan očeva, a kao datum predložila je 6. lipnja, rođendan njezina oca. No, bilo je to prerano da svećenik pripremi misu pa je Dan očeva prebačen na 19. lipnja ili treću nedjelju u mjesecu.

Crvene ruže i bijelo cvijeće

Sonora je isprva predložila da se dan obilježava nošenjem crvene ruže (ako je otac živ) ili bijelog cvijeta (ako nije). Tek kasnije, darovanje očeva postalo je uobičajena praksa.

Kasnije je ideju o Danu očeva počela širiti zemljom zatraživši pritom pomoć proizvođača raznorazne robe namijenjene muškarcima (kravate, lule i sl.), a isti su 1939. pokušali dodatno komercijalizirati dan, međutim, to im nije pošlo za rukom jer mnogi su i dalje vjerovali kako je riječ o još jednom danu koji trgovci koriste kako bi zaradili.

Što očevi žele?

Inače, Dan očeva nije postao služben (unatoč nastojanjima predsjednika Woodrowa Wilsona, Calvina Coolidgea i Lyndona Johnsona) sve do 1972. kada je Richard Nixon proglasio dan trajnim državnim praznikom.

I za kraj, što se samih darova tiče, jedno je istraživanje pokazalo da očevi ne žele kravate, parfeme i dijelove za automobil. Naime, čak 87% očeva priznalo je da će se zadovoljiti obiteljskim ručkom. Njih 65% priznalo je da bi im bilo draže da ne dobiju ništa nego još jednu kravatu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara