Smijemo li brati visibabe?

Smijemo li brati visibabe?

Foto: Press

SVAKE godine s prvim se danima proljeća vode rasprave i postavljaju pitanja oko toga smiju li se brati visibabe i u kojim količinama. Dok nestrpljivo čekate vikend za odlazak u šumu i prve vjesnike proljeća, ovim smo vas člankom odlučili upoznati sa zakonima vezanim uz zaštićene biljne vrste u Republici Hrvatskoj.

Visibabe su jedan od prvih cvjetova koje možemo vidjeti u rano proljeće. Spadaju u kategoriju zaštićene vrste, što znači da se smiju sakupljati u komercijalne svrhe, ali samo uz dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode, koje u izdanom rješenju propisuje mjere zaštite i količinu koja se smije sakupiti. Ako se visibaba sakuplja za osobne potrebe tada nije potrebno ishoditi dopuštenje Ministarstva, no ipak postoje neka ograničenja i pravila. Naime, takvo sakupljanje podrazumijeva najviše 5 komada dijelova (lukovica, korijen), po 1 kg listova i cvjetova te 2 kg stabljike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim visibaba najčešće se sakupljaju šumarice, proljetni drijemovac, pasji zub, jaglaci, ciklame, đurđice te razne vrste kukurijeka. Velika većina ovih proljetnica je na popisu zaštićenog bilja što znači da za njihovo korištenje u komercijalne svrhe treba ishoditi dopuštenje Ministarstva.
 
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara