Snimio kako na svijet dolazi morski pas, skoro bacio vrijednu fotografiju

Snimio kako na svijet dolazi morski pas, skoro bacio vrijednu fotografiju

Foto: Attila Kaszo/Springer

NEVJEROJATNE fotografije dolaska na svijet mladunčeta moskog psa mlatca bacile su novo svjetlo na život te tajnovite, osjetljive ribe, piše BBC.

Vjeruje se da su snimke nastale tijekom podvodnih istraživanja 2013. i objavljene u časopisu Coral Ref prve snimke poroda ove vrste.

Znanstvenik dr. Simon Oliver sa sveučilišta u Chesteru izjavio je da je to i "prva snimka poroda bilo koje oceanske vrste".

Dodao je da mu je pregledavanje fotografija bio jedan od najuzbudljivijih trenutaka u životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radili smo svakodnevni posao, promatrali. Jedan od naših fotografa Attila Kaszo uslikao je morskog psa i kada je razvio fotografiju i pokazao mi je bio sam izvan sebe", rekao je .

A dok su oni oduševljeni, fotograf je jedinstvenu fotografiju umalo bacio u smeće: "Ta je fotografija završila u folderu trash jer mi se činilo da se na njoj nalazi 'mrlja' za koju sam mislio da je meduza. Ali, nešto sam tražio pa sam ponovo detaljnije pogledao fotografije. Čak ni kad sam dugo u nju gledao nisam shvatio da gledam u porod, bilo mi je to prenevjerojatno", kazao je za Huffington Post.

Dr. Simon Thorrold s oceanografskog instituta Woods Hole u Massachusettsu opisao je fotografiju kao "nevjerojatnu".

"Nikada prije nisam vidio takvu snimku bilo kojeg plavog morskog psa. Moguće da se radi o prvoj snimci takvog događaja, iako je to teško sa sigurnošću reći", dodao je.

Oliver, koji proučava morske pse mlatce u podvodnim planinama Filipina, kaže kako to potvrđuje koliko je to područje važno za tu ugroženu vrstu.

Te su podmorske planine "postaja za čišćenje" morskih pasa koji tamo odlaze da bi se riješili parazita, rekao je.

"No, čini se da se ne radi samo o čišćenju, što je samo po sebi važno, nego da služi i kao rodilište", istaknuo je dr. Oliver koji želi da se to područje proglasi zaštićenim morskim prostorom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara