Što se događa sa seksualnim životom nakon puno godina u braku?

Što se događa sa seksualnim životom nakon puno godina u braku?

Foto: Shutterstock

AMERIČKI znanstvenici utvrdili su, nakon razgovora s 1656 vjenčanih Amerikanaca u dobi od 57 do 85 godina, sasvim očekivano da je seksualni život s godinama braka sve rjeđi, ali je potom uslijedilo iznenađenje, prenosi New York Times.

Iako je većina parova koji su dugo u braku kazala kako njihov spolni život ustrajno kopni, kod onih koji su prešli 50 godina braka zabilježen je blagi porast u seksualnom životu. Učestalost odnosa kod dugotrajnih brakova povećavala se.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Archives of Sexual Behavior, znanstvenici su utvrdili da osoba koja je u braku 50 godina ima nešto manje spolnih odnosa nego primjerice osoba koja je u braku 65 godina.

Istraživanje su proveli sociolozi sa sveučilišta Louisiana, Florida i Baylor.

"Seksualna aktivnost ne vrati se na razinu od dva do tri puta mjesečno, ali je na tom putu", kaže voditelj istraživanja Samuel Stroope.

Gerontolog Karl Pillemer kaže kako istraživanje nije pokazalo vodi li tako dugački brak do nešto više spolnih odonsa ili zahvaljujući spolnim odnosima brak traje.

Istraživanje je pokazalo da je starija odrasla osoba koja je bila u braku godinu dana imala 65 posto izgleda za odnos dva do tri puta mjesečno, nakon 25 godina braka ta je vjerojatnost padala na 40 posto, a ako je brak potrajao do 50 godina vjerojatnost je bila 35 posto. Ako je potrajao dulje od toga vjerojatnost je porasla na 42 posto.

"S godinama društveni krugovi u kojima se kreću sve su manji, znaju da im je vrijeme ograničeno i kad se osvrnu oko sebe koga vide? Jedno drugo. Intimnost im je visoko među prioritetima", kaže Pillemer.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara