Supermodeli, turbofolk, jeftina rakija i pivo: Kako je BBC-jev novinar tulumario u Beogradu

Foto: Shutterstock

BRAD COHEN, novinar BBC-ja, uputio se u Srbiju kako bi provjerio kakvo je stanje u toj državi nakon potresnih događanja proteklih desetljeća.

Naišao je na neke od najluđih zabava koje je ikad vidio, "klubove pretrpane supermodelima, jeftinu rakiju i pivo", a djevojke u klubovima plešu po stolovima dok se muškarci "vješaju" jedni po drugima od alkohola.

"Mogao sam čuti gitaru i vikanje mase i prije no što sam otvorio vrata kluba. Unutra je bilo teško pronaći mjesto za stajanje", pisao je Cohen. "Ljudi su prestajali pjevati samo da bi podigli svoje čaše i viknuli "Živjeli!".

Nakon što je BBC-jevim čitateljima letimično objasnio povijest Srbije, Jugoslavije te ratnih zbivanja 1990-ih godina, opisao je jedan tipični beogradski klub: "Nekad centri umjetničkih i političkih debata u kojima su se uglavnom okupljali stariji muškarci u "drvenoj" atmosferi i zadimljenom prostoru u kojem slobodno teku pivo i rakija, današnje kafane proživljavaju svoju renesansu i privlače mladež koja se zasitila lokalnih mainstream klubova", objasnio je Cohen te "kafane" smjestio u spektar između engleskih pubova i čeških pivnica.

Što se turbofolka tiče, Cohen nije siguran sviđa li mu se ili ne, te slušaju li Srbi turbofolk da bi pili ili piju da bi slušali turbofolk. Također, Beograđani su mu objasnili kako tekstovi svakog narodnjaka govore ili o ženi ili o piću, a najčešće oboje.

No, s obzirom na impozantan broj "supermodela" koje je vidio u beogradskim klubovima, Cohen vjeruje da bi i sam počeo piti da ga jedna od takvih ostavi.

Jedna od takvih pojasnila mu je i fenomen turbofolka, a Cohen ju je pozorno slušao. "Ove su pjesme užasne kad ih slušaš doma. Ali kad si pijan u kafani onda su odlične. Tekstovi su užasni, ali kad ih pomiješaš s alkoholom - pali", objasnila mu je Milica Isaković.

Na kraju svoje beogradske priče i tuluma kakve dosad nije vidio, Amerikanac Brad Cohen čvrsto je odlučio da će se u glavni grad Srbije svakako jednog dana vratiti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara