Tinejdžeru su ostala samo tri mjeseca do smrti, a njegova će vam lista želja pokazati koliko voli život

Screenshot: ABC

JAKE STONEKING iz Oregona ima 19 godina, a kad je imao samo 14 dijagnosticiran mu je rijedak oblik raka mozga.

"Imao je tumor veličine loptice za gol koji mu je uklonjen", kazao je njegov otac Todd, prisjećajući se teške operacije kroz koju je tinejdžer prošao 2009. godine. U tom je periodu spao na 50-ak kilograma i ponovo učio kako jesti i hodati.

I iako su mislili da je Jake pobijedio bolest, u veljači su saznali da se ona vratila: "Mislili smo da raka nema više. Pretrage su rađene prvo svaka tri mjeseca pa svakih šest pa onda svakih godinu dana. U veljači su nam kazali da se vratio. Liječnici su nam kazali da ima još tri mjeseca života", rekao je Jakeov otac i dodao da je on trenutno na testnim terapijama koje bi mu možda mogle omogućiti do dodatne godine dana života.

Suočen sa smrću Jake je jedne noći kad nije mogao spavati odlučio sastaviti popis želja koje želi ostvariti za života.

"Ležao je i razmišljao i tad popisao osnovno, ali popis nadopunjavamo. Obavljamo stvari s popisa najbrže što možemo i dodajemo nove", kazao je Todd. A na Jakeovom popisu našle su se sasvim prizemne stvari za jednog tinejdžera: želi otići u lov na losose i tetovirati se, a prvi na popisu našao se posjet toples baru, koji je u međuvremenu odrađen. "Stavio je na popis stvari za koje zna da su izvedive. Znamo da vrijeme dolazi. Ali sad mu je prilično dobro i nadamo se da ćemo uspjeti puno toga obaviti".

Dosad je Jake s popisa prekrižio pet stvari od 17, a njegov je otac poručio: "Neki 19-godišnjaci stradaju u automobilskoj nesreći i njihovi roditelji tad žele da su proveli s njima barem još jedan dan. Mi dobivamo puno takvih pojedinačnih dana. Bilo bi lakše da on nije ujedno i moj najbolji prijatelj. Ali on je super klinac. I ne govorim to samo zato što je moj. Postoji nešto kod njega, ima zarazan osmijeh. Ja znam kakav je osjećaj kad ti srce puca. Jednostavno boli".

"Svi imaju vrijeme koje im je preostalo. Moje je samo malo kraće od onog drugih ljudi", kazao je Jake za kraj kroz suze.


ABC Entertainment News | ABC Business News

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara