U prosincu počinju radovi: Nikaragvanski kanal povezat će Atlantski i Tihi ocean

U prosincu počinju radovi: Nikaragvanski kanal povezat će Atlantski i Tihi ocean

Screenshot: YouTube

NIKARAGVANSKA vlada objavila je trasu kanala kojim će povezati Atlantski i Tihi ocean i konkurirati Panamskom, prenosi BBC.

Kanal će biti dug 278 kilometara, od Punte Gorda u Karipskom moru preko jezera Nikaragve do ušća rijeke Brito na Pacifiku.

Projekt bi trebao stajati 40 milijardi dolara, a početak radova, koje će izvoditi hongkonški koncern HKND na čelu s kineskim tajkunom Wang Jingom, očekuje se u prosincu. Završetak se predviđa za pet godina.

Kanal će biti širok između 230 i 520 metara i dubok 27,6 metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikaragvanska vlada objavila je da izabrala ovakvu trasu kako bi izbjegla zone velike bioraznolikosti i zaštitila područja na kojem živi autohtono stanovništvo. Aktivisti za zaštitu okoliša svejedno su jako zabrinuti zbog učinka koji će kanal imati na jezero Nikaragvu, najveće u Srednjoj Americi, koje je važan izvor pitke vode.

Skeptici kažu da je Sjedinjenim Državama trebalo deset godina da izgrade Panamski kanal, koji je 200 kilometara kraći od predviđenog Nikaragvanskog, a vlasti na to odgovaraju golemim napretkom u inženjerstvu i graditeljstvu u zadnjih sto godina.

Nikaragvanski dužnosnici tvrde da njihov kanal neće izravno konkurirati Panamskom nego mu biti "komplementaran". Kažu da je veći kanal nužno potreban zbog širenja globalne trgovine i sve većih i većih tankera koji ne mogu proći Panamskim kanalom niti nakon njegova proširenja.

Uvjereni su također da će projekt izvesti zemlju iz siromaštva. Predsjednik Daniel Ortega i njegovi suradnici sigurni su da će se zaposlenost u zemlji povećati zahvaljujući kanalu i pratećim učincima.

Nikaragvanska oporba smatra da kanal nikada neće biti izgrađen i da je sve samo propaganda i medijski 'show' kako bi se siromašnom stanovništvu pobudile lažne nade u napredak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara