Umro "posljednji francuski ljubavnik" i Bondov zlikovac Louis Jourdan

Umro "posljednji francuski ljubavnik" i Bondov zlikovac Louis Jourdan

Foto: Press

FRANCUSKI glumac Louis Jourdan, slavan po ulogama u filmovima "Gigi" i "Octopussy", preminuo je u subotu u 93. godini u Los Angelesu, a smatra se da je utjelovio posljednjeg "francuskog ljubavnika" u američkom filmu.

Umro je u subotu prirodnom smrću u svojem domu na Beverly Hillsu, izjavio je njegov službeni biograf Olivier Minne.

Glumac "je bio posljednji 'francuski ljubavnik' Hollywooda, poput Mauricea Chevaliera i Jean-Pierre Aumonta", kaže Minne koji radi s glumčevom obitelji na biografiji i dokumentarcu.

"Utjelovljavao je francusku eleganciju te mu je Hollywood nudio uloge u tom registru", dodao je on.

Po biografu, Jourdan je bio "glumac ali i televizijski voditelj u velikim spektaklima s Judy Garland i Franckom Sinatrom te Jerryjem Lewisom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Glumio je i u kazalištu i bio maneken za Pierrea Cardina", rekao je Minne.

Glumac koji je tvrdio da nikad ne gleda svoje filmove, smatrao je da mu je Hollywood "stvorio imidž. Bio sam francuski klišej".

Rođen kao Louis Robert Gendre u Marseilleu, glumac je obično tumačio uloge "dobrog momka" u holivudskim filmovima, ali je odglumio i zlikovca u filmu o Jamesu Bondu iz 1983. "Octopussy".

Najpoznatiji je po ulozi u filmu "Gigi" Vincentea Minnellija iz 1958., u kojem je nastupio pored Leslie Caron i Mauricea Chevaliera. "Gigi" je osvojila devet Oscara, nijednog glumačkog, ali je Jourdan nominiran za tu ulogu za Zlatni globus.

Dobio je odličje Legije časti 2010. u Los Angelesu, a ima i dvije zvijezde na holivudskom "Šetalištu slavnih".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara