Vjenčanje Hrvatice i Srpkinje: "To će nam napokon omogućiti relativno normalan život"

Foto: Privatni album/Blic

SA 89 glasova "za" Hrvatski sabor usvojio je u srpnju Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola. Otad su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život.

Prije nekoliko dana saznali smo da će se prvo gay vjenčanje održati u Zagrebu i to između dva muškarca u starosti između 30 i 40 godina. Točan datum vjenčanja nije poznat, no poznato je da će se ceremonija održati uz glazbu Eltona Johna.

A svoje su vjenčanje sad najavile i 35-godišnja Beograđanka Marija Savić i njezina dugogodišnja djevojka, 31-godišnja Di Saržinski iz Sarajeva, koja ima hrvatsko državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njih su dvije u vezi od travnja 2007. godine, a nakon što su živjele u Beogradu, zbog posla su se preselile u Sarajevo. Pred matičara planiraju u listopadu, a Marija je za Blic kazala: "Za nas će to biti politički čin, koji će nam napokon omogućiti koliko-toliko normalan život".

Napomenula je da ni život u Sarajevu nije bez problema, budući da BiH ne priznaje istospolne brakove pa Marija tamo može boraviti samo turistički: "To znači da nakon tri mjeseca moram napustiti zemlju kako bih se ponovo mogla vratiti i tako unedogled. Ne mogu dobiti radnu dozvolu, baš kao što Di to ne može u Beogradu te uvijek jedna mora uzdržavati drugu", objasnila je.

Upravo ti problemi prošle godine stavili su njihov odnos na kušnju: nikako nisu mogle obje imati zdravstveno osiguranje i staž i mislile su da je njihov zajednički život ipak nemoguć. Ali, onda je Hrvatska počela rad na zakonu o životnom partnerstvu. "Htjele smo sklopiti životno partnerstvo u hrvatskoj ambasadi u Sarajevu, ali smo saznale da je to nemoguće zbog 'izuzetne blizine Republike Hrvatske'. Razmišljamo da to napravimo u Zagrebu ili Rijeci. Budući da nemamo afiniteta prema tradicionalnom braku, neće biti bijelih vjenčanica niti trubača", poručila je.

Ipak, važno je napomenuti da partnerstvo sklopljeno u Hrvatskoj vrijedi samo u zemljama koje priznaju istospolne zajednice, što ne vrijedi za Srbiju i BiH: "Bit će zanimljivo vidjeti što će Srbija napraviti po pitanju mog prezimena, hoće li biti prihvaćeno na temelju partnerskog statusa ili ću imati dva identiteta - u Srbiji ću biti Marija Savić, a u Hrvatskoj Marija Saržinski", istaknula je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara