Vlast u Đakovu preuzeli James Bond i "Kolinda"

Vlast u Đakovu preuzeli James Bond i "Kolinda"

Foto: Press

GRAD Đakovo u nedjelju su preuzeli James Bond i Kolinda, čime je započela vladavina Bušarske republike.

Nakon što je gradonačelnik Zoran Vinković prije nekoliko dana dao "ostavku" i netragom nestao, na Đakovačkim bušarima s ključevima grada pojavio se James Bond, koji je vlast podijelio s Kolindom. "Svrgnuli smo s vlasti napokon tog gradonačelnika. Bilo je vrijeme da ode s čela Đakova. Sada ćemo gospođa Kolinda i ja Đakovo učiniti najrazvijenijim gradom na svijetu", rekao je James Bond, pod čijom maskom se skrivao stari gradonačelnik Vinković, a "Kolinda" je potom preuzela vođenje programa. Pod tom maskom bio je, naime, poznati đakovački voditelj Mato Ručeivć.

Nakon promjene vlasti, centrom grada krenula je velika pokladna povorka, središnja priredba 21. đakovačkih bušara, najveće pokladne priredbe istočne Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom sat i pol, središtem Đakova prodefilirale su 42 skupine pod maskama iz cijele Hrvatske te iz Mađarske, odakle su na Đakovačke bušare došle mohačke buše. Uz njih, bilo je u povorci još tradicijskih maski poput baranjskih buša, grobničkih dondulaša, vukojevačkih starceva, josipovačkih medvjeda od slame. U povorci su bili i dimnjačari, hipiji, skupina Čijalo perja, skupina Remetinec, rodilište, karanfili kao parodija na pjesmu Nives Celzijus "Karanfil"

Povorku su predvodili konjanici, njih pedesetak iz 15 konjogojskih udruga Slavonije, a "Kolinda" se na Bušare dovezla u lipicanskom dvopregu đakovačke Ergele.

Po prolasku povorke, u Gradskoj nastavno-sportskoj dvorani održan je ples pod maskama te izbor najljepših maski.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara