Zabranili održavanje Povorke ponosa u Moskvi do 2112. godine

Zabranili održavanje Povorke ponosa u Moskvi do 2112. godine

Foto: Shutterstock

MOSKVA će u korak s modernim metropolama ući tek za sto godina. Naime, sud je odlučio kako u glavnom gradu Rusije neće biti gay parada sljedeće stoljeće, piše GayRussia.

Lider GayRussije Nikolaj Aleksejev najavio je tužbu protiv te odluke. "Sud ruske prijestolnice odbio je žalbu na presudu Okružnog suda u Tverskoj i time proglasio zakonitom zabranu gay parada od ožujka 2012. do 2112. godine", komentirao je Aleksejev te dodao kako će uložiti žalbu Prezidijumu moskovskog suda te Europskom sudu za ljudska prava. Aleksejev je u travnju i prosvjedovao ispred gradske skupštine zbog čega je dobio kaznu od 5.000 rubalja (oko 500 kuna), prenose e-novine.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj zloglasni zakon kojim se zabranjuje "homoseksualna propaganda i pedofilija" nije uzbunio samo Rusiju već i svjetsku LGBT zajednicu, a potpisao ju je gradonačelnik Sankt Petersburga pa je zakon na snazi još od 17. ožujka. Prema njemu, kazne su sljedeće: 5.000 rubalja za pojedince, 50.000 za službene osobe te 500.000 za pravne osobe. Inicijativa zakona došla je od vladajuće stranke Jedinstvene Rusije. Stoga su tamošnji aktivisti zatražili od SAD-a, Francuske, Njemačke i cijele Europske unije da zabrane ulazak u zemlje gradonačelniku Petersburga Georgiju Poltavačenku i Vitaliju Molonovu, autoru zloglasnog zakona.

LGBT zajednica u Moskvi je tijekom prošle godine, prije stupanja na snagu ovog zakona, pokušala iskoristiti "rupu u zakonu" prema kojoj se dozvole za sva javna okupljanja moraju tražiti najmanje 30 dana unaprijed te su podnijeli zahtjev za održavanjem gay parade na Trgu Boltnaja za sljedećih 100 godina. Iako su im gradske vlasti trebale odgovoriti u roku od 15 dana, nisu dobili ni potvrdu ni odbijenicu te im je to poslužilo kao osnova za podizanje tužbe na Europskom sudu pravde.

Valja istaknuti kako su homoseksualni odnosi u Rusiji bili ilegalni sve do 1993. godine, a tek 1999. godine Ministarstvo zdravlja je skinulo homoseksualnost s liste bolesti. Stoga ni ne čudi da većina Rusa ima formirane homofobne stavove, a političari u promijeni tog stanja nikako ne pomažu svojim skandaloznim zakonima kao ni samom činjenicom da se ograđuju od LGBT zajednica jer se boje da će izgubiti reputaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara