Zagrebački ZOO predstavlja čudesan svijet riba selica i zaštitu hrvatskih kornjača

Screenshot: Zgzoo.hr

U ZAGREBAČKOM Zoološkom vrtu u subotu, 24. svibnja, prvi put će se obilježiti Svjetski dan migratornih riba, te će u sklopu edukativnog programa posjetitelji moći vidjeti kako se hrane električna jegulja, morski puran i riba strijelac.

U nedjelju, 25. svibnja, na Svjetski dan kornjača, u ZOO-u će hrvatski zoolozi upozoriti javnost na veliku ugroženost kornjača čančara.

Kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti riječnih putova za riblje vrste čiji opstanak ovisi o slobodnoj migraciji, Svjetski dan migratornih riba prvi put se organizira i u zagrebačkom ZOO-u. Edukativni program održat će se od 11 do 18 sati.

U Zoološkom vrtu ističu kako ribe selice koje iz različitih razloga, od hranjenja do parenja, prelaze tisuće kilometara. Ljudi svojim djelovanjem mijenjaju riječne tokove, blokiraju ih raznim branama te preusmjeravaju u drugim pravcima, a sve to ribama jako otežava ili potpuno onemogućuje migraciju i time ugrožava njihov opstanak.

Zbog toga je Hrvatski institut za biološku raznolikost pokrenuo igru "Velika migracija" koja poziva sve ljubitelje prirode da fotografijom ili kamerom zabilježe svoja kretanja prirodom. Detalji akcije mogu se pronaći na internetskoj stranici www.hibr.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čime se i kako hrane ribe, posjetitelji će moći vidjeti kod akvarija električne jegulje, morskog purana i ribe strijelca.

Dan kasnije, u nedjelju, u Zoološkom vrtu obilježit će se Svjetski dan kornjača, a edukativni program održat će se od 11 do 18 sati.

Stručnjaci s internetske stranice www.kornjace.com upozorit će na ugroženost čančara, kornjača kojima se i danas nezakonito trguje.

U četrdesetak godina, najviše u pedesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća, s područja bivše Jugoslavije izvezeno je dva milijuna jedinki dviju vrsta kornjača, a najviše čančara, koje su se prodavale kao kućni ljubimci.

Od 2008. do 2012. godine u Hrvatskoj su carina i inspekcija zaštite prirode zaplijenile 540 kornjača. Osim ilegalne trgovine za kućne ljubimce, čančare ugrožavaju i poljoprivredni strojevi i požari. U požarima strada čak 50 posto njihove populacije, ističe ZOO.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara