Zašto je Bill Murray istovremeno najluđi i najnormalniji čovjek u Hollywoodu?

Zašto je Bill Murray istovremeno najluđi i najnormalniji čovjek u Hollywoodu?

Foto: JLP

NAJSKROMNIJI čovjek Hollywooda ujedno je i najluđi: što je stariji, Bill Murray je sve zabavniji, i rijetko ćete naći glumca njegovog kalibra koji je toliko opušten i prijateljski raspoložen prema fanovima.

To je čovjek koji će vam umjesto autograma, mobitelom snimiti kratku reklamu za film, možete ga sresti u kafiću – ali sa sobom dovodi članove Wu-Tang Clana, televizijske intervjue pretvara u skečeve, a svojom iskrenom ekscentričnošću instant ubija dosadu bilo kakve formalne situacije. Istjerivač duhova, filozof sa Sorbonne, ikona komedije – otkrijte zašto je Bill Murray najnormalniji luđak svijeta glume.


Nakon "Beskrajnog dana", jedne od najoriginalnijih komedija devedesetih, Bill Murray se primirio i nestao je sa "celebrity" radara. Onda se dogodila suradnja sa redateljem Wesom Andersonom na filmu "The Royal Tenenbaums" 2001. godine, i od tada Murray samo niže filmske pobjede, a u javnosti ostavlja dojam sasvim običnog čovjeka koji je igrom slučaja i odličan glumac. "Izgubljeni u prijevodu" bio je film koji ga je uzdigao na sam vrh svjetske glumačke scene, ali Murray je ostao skroman čovjek koji publicitet dobiva jedino kvalitetnim ulogama, ili suludim istupima u javnosti.

Možda je upravo ta suradnja sa Wesom Andersonom - s kojim je radio i na "artsy" hitovima poput "The Life Aquatic With Steve Zissou" i "Fantastic Mr. Fox" – probudila ekscentričnu stranu Murraya, ali činjenica jest da je ovaj originalni Istjerivač duhova postaje sve luđi i smješniji.Murray je nedavno opet potvrdio koliko je opušten i po karakteru sušta suprotnost umišljenosti. Korisnik web servisa Reddit, David W. Smith, susreo je Bill Murraya i zamolio ga za autogram. Dok bi pristojna holivudska zvijezda samo potpisala komad papira, a razmažena zvijezda negodovala oko ćaskanja sa fanovima, Bill Murray je učinio nešto skroz neočekivano. Predložio je Davidu i njegovim prijateljima da umjesto autograma snime kratku reklamu za film u kojem ekipno šetaju prema kameri, trudeći se da hodaju kao na usporenoj snimci. I tako je grupa fanova dobila originalni poklon, a Bill Murray se dokazao kao ljudina.

Ovo nije prvi put da se Murray pokaže kao iskreni komedijaš i dobronamjernik. Prije dvije godine Murray je bio na South by Southwest filmskom festivalu u Austinu, i posve neočekivano je ušetao u jedan bar, u društvu sa GZA-om iz Wu-Tang Clana. Preuzeo je kontrolu nad šankom te počeo točiti tekilu svima u baru – bez obzira na to što su naručili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije čudno ponašanje za Murraya, jer je nakon "Izgubljenih u prijevodu" imao običaj upadati hipsterima na partije u Brooklynu. Upadao bi nepozvan, ali nitko neće izbaciti Phila iz "Beskrajnog dana". Koji put posjeti i karaoke barove, a zadnji put je to napravio pripit u New Yorku.

Kao gost talk showova, Murray se dodatno trudi kako bi zabavio publiku, a intervjue često pretvara u skeč program. On i David Letterman su odličan tandem, a zadnji put su se televizijski družili prošle godine.


Još je 1980. glumio gonzo pisca Hunter S. Thompsona u filmu "Where the Buffalo Roam", kuma psihodeličnih droga i iskrivljenih putopisa, a danas mu je sve sličniji. Jedno od zadnjih pojavljivanja u javnosti Murray je odradio na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je svojim odabirom karirane šarene robe zasjenio većinu "ozbiljnih" zvijezda na crvenom tepihu.

Što je sljedeće za Murraya? Stvarni život ili film, sigurno je da će glavna tema biti komedija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara