Znanstvenici sastavili popis svjetskih ledenjaka

Znanstvenici sastavili popis svjetskih ledenjaka

Screenshot: BBC/YouTube

NEDAVNO sastavljen popis svjetskih ledenjaka i planinskih ledenih pokrova trebao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju učinaka globalnog zagrijavanja na područja prekrivena trajnim ledom, objavila je u utorak agencija DPA.

Randolph Glacier Inventory (RGI) je zbirka digitalnih karata ledenih površina na Zemlji, osim golemih područja Grenlanda i Antarktike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Napokon znamo koliko ima ledenjaka na Zemlji, koja je njihova lokacija, njihova površina, i koliko leda sadržavaju", rekao je Georg Kaser sa Sveučilišta u Innsbrucku koji je imao važnu ulogu u sastavljanju popisa.

Oko 200 tisuća ledenjaka i planinskih ledenih polja uključenih u popis pokrivaju površinu od 730 tisuća kvadratnih kilometara, a sadrže oko 170 tisuća prostornih kilometara leda.

Zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja na svaki pojedini ledenjak.

RGI je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a ime je dobio po gradiću Randolphu u američkoj saveznoj državi New Hampshire gdje je održan jedan od sastanaka inicijative.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara