Ako slabije čujete, poduzmite ovih 5 jednostavnih koraka

Ako slabije čujete, poduzmite ovih 5 jednostavnih koraka
Foto: Press

SVI SMO se barem jednom zapitali čujemo li dobro kada smo se našli u bučnom okruženju, a naš sugovornik je nekoliko puta morao ponoviti rečenicu jer ga nismo dobro čuli. To je ponekad samo nusprodukt primjerice glasne glazbe u kafiću, no također može biti i prvi simptom početne nagluhosti. Čak i najblaži gubitak sluha može rezultirati povećanjem stresa i nervoze kod  pojedinca, ali i njegovih ukućana. Stoga je na prve znakove gubitka sluha prvenstveno važno priznati sebi da možda imate takav problem, ali i odmah reagirati kako ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija.

Saznajte koje korake morate poduzeti ako sumnjate na gubitak sluha, kako bi sebi, ali i svojim ukućanima omogućili opuštenu i nesmetanu komunikaciju.

Postanete li svjesni da imate blagih poteškoća sa sluhom, prije svega, nemojte paničariti. Ono što vas očekuje je jedan sasvim jednostavan proces koji vam samo može pomoći, a u svakom koraku imat ćete potpunu potporu kako biste se osjećali najbolje. U nastavku vam je opisano tih nekoliko jednostavnih koraka kroz koje ćete proći  kako bi si osigurali zdravlje sluha i ljepotu slušanja.

Kada se odlučite na besplatno testiranje sluha, važno je da obratite pozornost na higijenu vašeg uha. Uši trebaju biti čiste i suhe kada dođete na pregled sluha, kako bi pregled bio izvediv i nadasve brz.

Pregled sluha je jednostavna radnja koja traje svega nekoliko minuta. Otoakustičar će prvo pregledati vaše uši i prohodnost slušnog kanala, kako bi se uvjerio da u ušima nema cerumena (ušnog voska) koji bi mogao utjecati na daljnje rezultate. Ako je vaše uho čisto i prohodno, slijedi audiometrija.

Audiometrija je subjektivno testiranje sluha koje traje svega 2-3 minute i potpuno je bezbolno. Izvodi se u tihoj komori tako da ste izolirani od buke i zvukova koji bi vas mogli ometati, te se uz pomoć posebnih slušalica testira sluh na svakom uhu zasebno. 

Nakon obavljene audiometrije, otoakustičar će s vama interpretirati vaš subjektivni audiogram, kako bi vam objasnio potencijalno oštećenje sluha, ili vas, još bolje, razveselio s time da možda uopće nemate oštećenje sluha!

No, ako se na audiogramu ipak pokaže blaga nagluhost, otoakustičar će vas savjetovati i uputiti vas u najbolje opcije po vas, a to ponekad znači isprobavanje različitih slušnih aparatića, kako bi se pronašao najbolji optimum koji će vam odgovarati.

Ono što je također važno naglasiti jest činjenica kako se ti decentni, maleni i neprimjetni slušni aparati mogu isprobati u stvarnim životnim situacijama, odnosno želite li, možete ih dobiti nekoliko dana na posudbu kako biste ih isprobali u životnim situacijama koje su vama važne.

Želite li testirati svoj sluh i aktivno se pobrinuti za vaše zdravlje, obratite se Bontechovim stručnjacima putem besplatnog info telefona 0800 4466, a dostupni su vam i putem Facebooka!

Briga o sebi započinje danas!

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?